Oldal kiválasztása

IZPUŠČENO KITAJSKO VESOLJSKO PLOVILO HITRI PROTI ZEMLJI, NE VEDEČI, KAM BO TRČILO

V zadnjih dveh letih se je to zgodilo že četrtič.

Kitajska je v ponedeljek uspešno izstrelila in v orbito postavila zadnji modul vesoljske postaje “Nebeška palača” (Tiangong). Blok z imenom “Sky Dream” (Mengtian) je v vesolje izstrelila tako imenovana raketa Long March 5B, ki je zdaj postala neobvladljiva in brezciljno kroži okoli Zemlje, a ne za dolgo: predvidoma se bo vrnila na naš planet. vzdušje nekje ta konec tedna, nato pa se tudi enter zruši. Kje in kdaj natančno, še ni znano.

Višina rakete Long March je približno enaka velikosti 10 nadstropne hiše. Dobršen del pa ga bo zgorel v atmosferi, zato bo verjetno le majhen košček dosegel zemeljsko površje – piše spletna izdaja Daily Maila.

ilustracija
Fotó: pixabay.com

Raketa Long March 5B med izstrelitvijo
Po poročanju britanskega tabloida je sicer malo možnosti, da bi raketa zadela tla na naseljenem območju, hkrati pa je več španskih letališč v petek zjutraj zaprlo svoj zračni prostor, saj je bilo območje označeno kot eno od možnih lokacije udarca. Letališča Barcelona, Tarragona, Ibiza, La Rioja, Castilla, Leon in Reus prav tako niso sprejela in začela letov. Izredni ukrep je trajal približno 40 minut, ponekod pa je bilo pričakovati večurne zamude.

Mednarodna skupnost in strokovnjaki za vesoljsko industrijo so soglasno obsodili Kitajsko, ker je pustila, da je strmoglavljenje njene rakete brez nadzora. Po trenutno uporabljenem protokolu je treba vesoljske rakete, ki jih ni mogoče uničiti v ozračju, voditi v Zemljo z nadzorovanim udarcem.

Pomembno je omeniti, da je to že četrtič, da je kitajska raketa Long March 5B nenadzorovano strmoglavila v tla in pri tem ogrozila človeška življenja. Pred tem se je isto zgodilo leta 2020, 2021 in julija 2022.