Oldal kiválasztása

HITRA ČAJNA KURA, KI POMAGA PREGLEDATI BOŽIČNE PRESEŽKE

Med prazniki se zlahka nabere kakšen odvečni kilogram, ki se ga morate čim prej znebiti. Ta čajna kura je izjemno učinkovita, saj ne le pomaga pri hujšanju, ampak vas tudi krepi.

Marsikdo se z razstrupljanjem loti že januarja, saj se med prazniki vsi prepuščajo volji, manj pozornosti posvečajo zdravi prehrani in količini, zato lahko težave povzročajo ne le odvečni kilogrami, ampak tudi obremenjen prebavni sistem. Pri obeh težavah pa lahko zelo pomaga kura z zeliščnimi čaji, saj ti čaji pomagajo pri prebavi, čistijo kri, poleg žlindrenega učinka pa tudi spodbujajo krvni obtok. Ker pospešijo metabolizem, je dieta v začetku leta lažja, odvečna teža se izgubi veliko hitreje – samo pitje čaja za to seveda ni dovolj, nujni sta gibanje in ozaveščeno prehranjevanje. Predstavljamo vam, katera zelišča bodo najučinkovitejša za novoletno čajno kuro – te čaje lahko kadarkoli dobite v lekarnah.

ilustracija
Fotó: pixabay.com

Kopriva
Poleg tega, da čisti kri, poveča izločanje vode iz ledvic, tako da škodljive snovi lažje zapustijo telo. Dnevno ga je vredno zaužiti 3-4 skodelice (1,5 dl), vendar je pomembno, da te dnevne količine ne presežemo in čaj uživamo kot zdravilo. Po 6 tednih zdravljenja s čajem naredite vsaj štiri tedne premora, sicer lahko povzroči težave z ledvicami.

Preslica
Spodbuja delovanje ledvic, zato je še posebej priporočljiv za tiste, ki so med prazniki popili preveč alkohola. Čisti ledvice in preprečuje nastanek ledvičnih kamnov. Kot kuro jemljite šest tednov, nato naredite štiri tedne premora. Zaužijte ga zjutraj, na prazen želodec, brez sladkorja in drugih arom, saj je najbolj učinkovit.

Regrat
Regrat je odličen za lajšanje simptomov napihnjenosti in sitosti. Znižuje tudi krvni sladkor in izboljša prebavo. Njegove zdravilne lastnosti so najmočnejše sveže: iz njegovih nežnih listov lahko pripravite božansko solato. Iz njegove korenine in listov se pripravlja čaj; prvo priporočamo pri težavah z jetri, drugo za razstrupljanje. Če uživate regratov čaj za očiščevalni režim, pijte eno skodelico dnevno en teden; to je vredno ponoviti vsak drugi mesec.

Zeleni čaj
Splača se ga uživati ne samo v januarju, ampak skozi vse leto, saj ohranja celotno telo. Zaradi vsebnosti katehinov deluje močno antioksidativno in preprečuje rast rakavih celic. Prav tako znižuje slab holesterol (HDL) in povečuje dober (LDL), zmanjšuje apetit in pospešuje presnovo. Na dan ga je vredno popiti vsaj 2-3 skodelice, če pa pijete tudi kavo, pazite, da ne presežete priporočenega dnevnega vnosa kofeina.