Oldal kiválasztása

GENIALNA IDEJA ZA ROŽNE JAGEDE: VEDRO BO POLNO V ENI URI

Sezona šipkov je v polnem teku. Zdaj je vredno nabrati lepa, zrela zrna za pripravo čaja in marmelade. Vendar ni pomembno, kako: madžarski mož je ustvaril briljantno orodje, s katerim je delo zelo napredno!

Šipek se splača nabirati vsako leto, saj je njegov čaj pravo zdravilo, Hecsedli ali šipkova marmelada pa je posebna poslastica v zimskih mesecih. Do zmrzali se splača nabirati za čaj, po zmrzali pa za marmelado, a ta niso zapisana v kamnitih pravilih, saj gre večina ljudi na nabiralno turo, ko ima malo časa. Ne glede na načrt s šipkom je prva težava nabiranje, saj se ta grm brani z ogromnimi trni, pri nabiranju pa je treba biti zelo previden. Ni čuda, da so vse gospodinje v strahu pred orodjem, ki ga je naredil madžarski mož za svojo ženo; ker lahko s tem poceni, preprostim obiralcem šipka pobereš celo vedro v eni uri, konice pa pri tem ne zbodejo obiralca.

Tako vam ni treba ure in ure kopati po grmovju. Foto: Diána Kovács-Wölfinger
Diána Kovács-Wölfinger je v Facebook skupini o konzerviranju pokazala orodje, ki je sijajno, saj zahteva le nekaj lesa, žebljev in spretnosti DIY za lažje nabiranje šipka. Orodje deluje zelo preprosto: zahvaljujoč dolgemu ročaju lahko z njim sežete v trnate veje, nato pa morate z njim le še prečesati grm. Semena ostanejo v košarici iz žebljev – tako lahko v kratkem času naberete veliko šipkov.

ilustracija
Fotó: pixabay.com

Žetev je s tem orodjem otroška igra. Foto: Diána Kovács-Wölfinger

Napravo se splača izdelati doma, če imate doma spretnega moža, saj je časa za obiranje zrelih, božanskih plodov šipka še dovolj!

Jemljemo samo s čistega mesta!
Šipek je prava bomba vitamina C, čaj iz njega je odličen za zdravljenje prehladov, njegov imunokrepilni učinek ščiti pred okužbami, marmelada iz njega pa je brez para. Če se odpravljate na ogled zbirke, je vredno izbrati kraj, kjer ni avtomobilskega prometa. Po obiranju jagod ne smete otresati ali mečkati, prav tako jih je absolutno prepovedano dajati v vrečko, saj se zelo hitro zadušijo in zrele jagode pokvarijo; najboljša je košara ali vedro, šipek pa se splača predelati čim prej po obiranju.