Oldal kiválasztása

Džihadisti ugrabijo Francozinjo, za katero je Macrons nekoč plačal odkupnino

Sophie Pétronin se je zdela dobra ideja, da se vrne v Mali, kjer so jo nekoč ugrabili in štiri leta pridržali islamisti.

Islamistični militanti so znova ugrabili Sophie Petronin, francosko humanitarno delavko v Maliju, ki so jo oktobra lani po dolgotrajnih pogajanjih izpustili iz ujetništva džihadistov. Takrat je Francija izpustila na stotine islamističnih zapornikov in plačala veliko odkupnino v zameno za 76-letno žensko, ki se je pred kratkim modro odločila, da se kljub temu, kar se je zgodilo, vrne v Afriko v dobrodelne namene – poroča francoski informativni kanal CNews.

Sophie Pétronin od leta 2001 z manjšimi prekinitvami živi v Maliju, kjer je pred tem vodila nevladno organizacijo za pomoč podhranjenim otrokom. Leta 2012 je ženska med državnim udarom v Maliju skoraj za las ušla enemu od kaznivih dejanj islamističnih militantov, decembra 2016 pa ni imela več sreče, da bi jo ugrabila Islamska in muslimanska podporna skupina (GSIM), povezana z Al. Kaida in je bil skoraj štiri leta zaprt na neznanem kraju. S posredovanjem Emmanuela Macrona je bila ženska na koncu izpuščena v zameno za 200 islamističnih zapornikov in milijone evrov – pred dobrim letom.

Po izpustitvi je Sophie dejala, da je bilo „njeno pridržanje, če želite, duhovno umik,” ker so islamisti z njo v primerjavi z okoliščinami ravnali dobro. Običajno so mu dajali hrano, pijačo in celo pustili hoditi, zato se je spreobrnil v tisto, kar je večkrat imenoval religija miru.

ilustracija
Fotó: pixabay.com

Francoski predsednik Emmanuel Macron bo sprejel humanitarno delavko Sophie Pétronin, ki je bila izpuščena po izpustitvi oktobra lani.

Potem ko je bila odpuščena in vrnjena v domovino izven moči francoske vojske, je Sophie začela vdreti v tisk, češ da se ne boji in se bo prvič vrnila v Mali, da bi tam spet opravljala humanitarno delo. To se je zgodilo pred kratkim, le da je starejšo ženo skoraj takoj ujela neimenovana teroristična celica.

Ugrabitev ženske je postala širša javnost, potem ko je regionalni novičarski portal konec tedna objavil pismo, v katerem je generalni direktor malijske žandarmerije Sophie pozval, naj „zelo aktivno preišče” lokalno policijo.

Kakšni bodo nameni ugrabiteljic ženske, še ni znano, od Francije pa bodo menda znova zahtevali veliko odkupnino. Islamisti si torej lahko drgnejo dlani, verjetno bo še ena referenca prišla od Macrona.