Oldal kiválasztása
News

Dve božji jesenski juhi, pripravljeni za hladnejše dni v 10 minutah

S prihodom hladnih večerov bo prišla najboljša juha za ogrevanje telesa in duše, ki prihaja iz sezonskih zakladov jeseni.

Korenčkova bučna kremna juha

Sestavine:

50 dkg buče

25 dkg korenja

1 glava čebule

2 dkg masla

1 zelenjavna jušna kocka

2 žlice prečiščena bučna semena

poper, muškatni orešček

Priprava:

Buče in korenje očistimo na manjše kocke, narežemo na kolobarje. Čebulo očistimo in mleto. Medtem v ponvi segrejte maslo in v kozarcu prepražite čebulo. Dodamo bučo, korenček, zavremo s pol litra vode, zavremo in vmešamo v jušno kocko. Juha je cca. Kuhamo 10 minut, začinimo s poprom in muškatnim oreščkom. Zmešajte ga na kašo z mešalnikom. V ponvi pražite bučna semena. Juho servirajte v krožnik in nanjo potresemo bučna semena.

Fotó: pixabay.com

Kremna juha od divljih gob

Sestavine:

Sesekljamo 1 čebulo

30 dkg divjih gob, narezanih v mešano

Sesekljan 1 srednji korenček

Sesekljamo 1 srednjo repo

1 kos krompirja, narezan na kocke

1 žlica olivnega olja

1,5 l vode

1 kocka juhe

2 dl smetane za kuhanje

2-3 kapljice tartufov

olje, sol, poper, sesekljan peteršilj

Priprava:

Čebulo olupite z malo olja, nato dodajte ostalo zelenjavo in gobe. Ko se zelenjava pregreje, jih nalijte v toliko vode, kot je pokrito. Dodamo jušne kocke, nato sol in poper. Juha naj se kuha na srednji vročini. Medtem prepražite preostale gobe. Po 30 minutah juho zmešajte z bot mešalnikom. Postavite nazaj na štedilnik in dodajte smetano, da se ogreje. Nato dodajte 2-3 kapljice olja tartufov, da bo juhi dalo svoj pravi šampinjonski značaj. Po vrhu juhe potresemo nekaj peteršilja in praženih gob.