Oldal kiválasztása

Družina se je sesula: 5-letni deček je prejel osupljivo diagnozo

Pri britanskem fantu so diagnosticirali neverjetno redko in neozdravljivo bolezen. Otrokovo stanje se bo v naslednjih letih hitro poslabšalo.

Po mnenju zdravnikov George Young, ki je trenutno star 5 let, zagotovo ne bo star 7 let. Fant, ki živi v Kenilworthu v Angliji, je izjemno redka in trenutno neozdravljiva bolezen, imenovana Battenova bolezen, piše Independent.

Vzrok Battenove bolezni (nevronska ceroidna lipofuscinoza, NCL) je nenormalno kopičenje maščob in beljakovinskih delcev v živčnih celicah, kar preprečuje, da bi celice delovale. To bo posledično privedlo do motenj v delovanju možganov in sčasoma vodilo v smrt v otroštvu zaradi hitrega in zgodnjega poslabšanja živčnega sistema.

Battenova bolezen je najbolj podobna demenci pri starejših, vendar jo lahko trpijo le majhni otroci. Ko bolezen napreduje, se možgani prizadete osebe postopoma zmanjšujejo. Sprva pozabi na določene besede, potem se vse bolj muči v orientaciji in izgublja fine motorične sposobnosti. Čeprav lahko bolezen upočasnimo s posebnimi zdravili, je ni mogoče ustaviti. Bolezen vodi do zanesljive smrti.

Georgeu so pred dvema letoma diagnosticirali grozno bolezen. Od takrat je mali deček izgubil sposobnost govora, ni mogel stati brez pomoči in vid se mu nenehno poslabša. V nekaj mesecih bo svet zagotovo padel v temo.

Fotó: pixabay.com

“Večina ljudi misli, da je demenca staromodna bolezen, a na žalost majhni otroci lahko trpijo zaradi te groze. Srčno je gledati, kako moj sin počasi, a zanesljivo upada. Dobro je videti, da ga kljub naravi zanima narava. vedno boste navdušeni, ko boste slišali pravljico ”

– pravi Georgeova mama Claire, ki želi preživeti čim več časa s svojim bolnim otrokom, kot je pripovedoval svojo srčno zgodbo.

Mama je napisala seznam škornjev, s kakšnimi programi se želi ukvarjati s svojim malčkom, da bi Georgeovo življenje ostalo polno navdušenja. Seznam je dolg, a na srečo so se udeležili helikopterske ture, dirkali športni avtomobil na dirkališču, rolerji in obiskali Buckinghamsko palačo.