Oldal kiválasztása

Druga študija dokazuje, da je različica virusa omicron manj nevarna

Večkrat je bilo dokazano, da omikronska različica koronavirusa nikakor ni tako nevarna kot panično razpoloženje okoli nje.

Glede na raziskavo ameriških centrov za nadzor in preprečevanje bolezni (CDC) je verjetnost, da bo različica omikrona s koronavirusom povzročila smrtno okužbo, približno 90 odstotkov manjša od različice delta – glede na spletno publikacijo New Post. Po navedbah državne agencije študija, objavljena v sredo, „zagotavlja prepričljive dokaze, da je okužba z omikronom bistveno manj resna”, zato je množična panika in množična histerija zaradi virusne mutacije popolnoma nepotrebna.

ilustracija
Fotó: pixabay.com

Na podlagi ocene 70.000 primerov koronavirusa je CDC ugotovil, da je pri tistih, okuženih z različico virusa omikron, manj verjetno, da bodo potrebovali bolnišnično zdravljenje kot pri tistih, okuženih z virusom delta. In če so bili bolniki z omikroni še vedno hospitalizirani, so tam preživeli v povprečju 1,5 dni, v primerjavi s 5 dnevi pri bolnikih z delta.

Čeprav je študija proučila trikrat več okužb z omikronom kot v primeru delta, ni bilo treba prezračevati nobenega omikrona – v nasprotju s posamezniki, okuženimi z delta, od katerih jih je bilo 11 ventiliranih.

Najbolj pomirjujoče je, da je umrl le eden od 52.000 ljudi, okuženih z omikronom, kar je 91 odstotkov manj od 14 smrtnih primerov, testiranih s 17.000 delta virusi.

Primerjava genomov različice omikrona in delta koronavirusa. Deli, označeni z rdečo, kažejo bistveno razliko.

Rochelle Walensky, direktorica CDC, je novinarjem povedala, da dobljeni rezultati pomenijo, da je nedavne smrti zaradi koronavirusa mogoče pripisati delta različici in ne manj nevarnemu omikronu.

„Morda vidimo smrti zaradi omikrona, vendar sumim, da so smrti še vedno posledica delte.”
– je povedala prva oseba CDC, ki je dodala, da so dobljeni rezultati v osnovi pomirjujoči, a da se morajo ljudje še vedno držati epidemioloških pravil, saj so se omikroni izjemno hitro širili in bi okužili vsakogar, ki ga je prizadel.