Oldal kiválasztása

DOMAČINI SPREGOVORILI O EKSPLOZIJI NA POLJSKEM, ONI SO ŽRTVE

Moškega, ki je v nepričakovani eksploziji izgubil dva svoja sodelavca, so našli. Domačine je zelo pretresel kaos, ki ga je povzročila trka rakete.

Kot je že poročal Ripost, sta na Poljskem umrli dve osebi, ko je raketa zadela sušilnico za žito v mestu Przewodów blizu ukrajinske meje.

Zaradi zaustavitve naftovoda Prijateljstva in raketnega napada na Poljskem je premier Viktor Orbán v torek zvečer ob 20. uri sklical sejo Sveta za obrambo v karmeličanskem samostanu. Nato je minister za nacionalno obrambo Kristóf Szalay-Bobrovniczky na kanalu M1 opozoril madžarsko prebivalstvo, naj se umiri. Minister za zunanje zadeve in trgovino Péter Szijjártó se je v sredo zjutraj srečal s poljskim kolegom, ministrom za zunanje zadeve Zbigniewom Raujem.

ilustracija
Fotó: pixabay.com

“Najprej je bilo glasno šumenje, nato pa močan pok” – so povedali prebivalci, s katerimi se je novinar Fakta pogovarjal na prizorišču eksplozije v Przewodówu.

Nekatere priče so trdile, da so mimo videle leteti dve raketi. Eksplozija, ki je odjeknila po 15. uri v Przewodovu, je sovpadla z močnim napadom na Ukrajino. Po ukrajinskih virih so Rusi proti njihovemu ozemlju izstrelili 90 raket. Po prvih podatkih bi lahko eksplozijo na Poljskem povzročile ukrajinske protiletalske rakete ali ruska križarska raketa.

“V blokih ob tovarne je pokalo steklo iz oken, tudi iz avtomobilov!” – je rekel domačin.

Novinarju Fakta je uspelo govoriti tudi z moškim, ki je v eksploziji izgubil dva svoja sodelavca.

“Dva moja kolega sta umrla. Z enim od njih sem hodil v šolo” – je dejal moški, še vedno pod vplivom tega, kar se je zgodilo, in dodal: “Živeli so tukaj v Przewodówu in trdo delali.”

Žrtvi sta bila 60 in 62 letnik. Eden od njih se je imenoval Bogdán, drugi pa Boguslaw. Eden od njiju je delal kot voznik, drugi pa kot skladiščnik.

“Bil sem v hlevu, ko sem zaslišal dva nenavadna šumenja, kot bi nekaj letelo čez moj hlev. Bilo je zelo glasno, kot tisoč decibelov…” – je z roko pokazal gospod Stanislaw, ki priznava, da je dogodek omajal njegov občutek varnosti.