Oldal kiválasztása

ČUDOVIT UČINEK KISLEGA ZELJA: NEVERJETNO ZDRAVO

V sodu starano, kakovostno kislo zelje ima fantastičen učinek na telo. Pokazali vam bomo, kako dobro je to čudežno zdravilo za vse!

Kislo zelje je osnova številnih madžarskih jedi, vendar ga je vredno jesti tudi surovega. Je božanskega okusa in poln vitaminov. Telo podpira na več načinov, zato se ga splača zaužiti več. Predstavljamo vam njegove neverjetne učinke!

Nepogrešljiv za črevesni sistem
Kislo zelje se po vsebnosti mlečne kisline kosa tudi z najboljšim jogurtom. Mlečna kislina preprečuje gnitje hrane in izjemno dobro vpliva na črevesje. Mlečnokislinske ali laktobakterije delujejo v debelem črevesu, zato pomagajo vzpostaviti ravnovesje v črevesnem sistemu po okužbah, stresu in zdravljenju z antibiotiki. Kislo zelje zaradi visoke vsebnosti vlaknin iz črevesja odplakne vse nepotrebne snovi, hkrati pa zadrži vodo. Ob rednem uživanju bo črevesno delovanje zdravo in uravnoteženo. Če boste pili sok, bo dobro vplival celo na vaša jetra. Z uživanjem 1 deci dnevno se opazno zmanjša delovanje škodljivih bakterij, okrepi se črevesna flora in razbremenijo jetra.

ilustracija
Fotó: pixabay.com

Kompleksna krepitev imunosti
Poleg zelo visoke vsebnosti vitamina C vsebuje tudi veliko vitamina B1, karotena in niacina. Pomembna je tudi njegova vsebnost mineralov: vsebuje tudi kalij, kalcij, fosfor in magnezij. Nujno so potrebni za delovanje zdravega in močnega imunskega sistema.

Pomaga pri hujšanju
Zelje se splača vključiti v svojo prehrano, saj je znano tudi po tem, da kurijo maščobe. Odlična možnost za dietete. Vsebnost kalorij je zelo nizka, v 10 dekah je le 20 kalorij. Poleg tega koristne snovi v njem ne le kurijo maščobe, temveč delujejo tudi razstrupljevalno. Ni naključje, da ga mnogi uživajo tudi na post.

Če imate žolčne kamne, se posvetujte z zdravnikom
Tudi kislo zelje ni za vsakogar, sploh ne v neomejenih količinah. Lahko povzroči težave bolnikom z žolčnimi kamni, bolnikom s prebavnim sistemom in tistim, ki so nagnjeni k napihnjenosti. Prehranske vlaknine in eterično olje v kislem zelju so lahko stresni. To je še posebej nevarno, če je pripravljeno z dodano maščobo ali prekajenim mesom, namesto da bi ga uživali samo. Ohrovtovo enolončnico pripravimo pokrito v rimski skledi, tako zmanjšamo izgubo hranilnih snovi.