Oldal kiválasztása

32 milijonov jih je kosil enodnevni deželni šef države

24 ur in 34 minut. Tako je bil Thomas Kemmerich premier Turingije. Vendar je javnost ogorčena, da bo več kot 30 milijonov forintov zadelo znamko.

Thomas Kemmerich, liberalni liberalni demokrat (FDP), je na sporočilu javnosti v Erfurtu dejal, da bo dan po izvolitvi zapustil funkcijo in izvedel nove volitve v provinci. Kemmerich je mesto osvojil v tretjem krogu pokrajinskih predsedniških volitev v sredo. Predstavniki alternative za Nemčijo, označeni za skrajno desnico, so se v tem krogu umaknili za lastnim kandidatom in veliko ljudi je glasovalo za kandidata svobodnih demokrata, ki je pretekel Levico (Die Linke) Bodo Ramelow izvršno vodjo vlade.

Nepričakovani obrat dogodkov je sprožil ogorčenje in proteste po vsej državi, v večjih mestih pa so bili protesti zaradi izvolitve za premierja v Turingiji s podporo AfD.

Fotó: pixabay.com

Čeprav je Thomas Kemmerich odstop sprva zavrnil, se je pozneje premislil. Po informacijah nemškega tiska bo še vedno prejemal svojo polletno plačo v višini 93.000 evrov ali več kot 32 milijonov forintov, na njegovo odločitev bo verjetno močno vplivala intervencija nemške kanclerke Angele Merkel v zadevo. Merklova je dejala, da je neprimerno, da so politiki njene stranke glasovali skupaj s politiki AfD po svoji desni in dejala, da je treba glasovanje izbrisati.

Nemška kanclerka v Južni Afriki je na tiskovni konferenci dejala, da je bila sreda strašen dan za demokracijo.