Oldal kiválasztása

3 SUPER TRKI IN IZOGNILI SE BOSTE LIKANJU

Večina ljudi ne prenese neskončnega likanja, ki žre tudi elektriko. Zagotovo nam bo prav prišlo nekaj praks, s katerimi se lahko poslovimo od tega gospodinjskega dela. Pokazali vam bomo trike!

Čeprav obstajajo ljudje, ki pravijo, da jih likanje izrecno odvrne, to za večino ne drži: večina nas se po pranju nasmrt zdolgočasi obležati okoli likalne deske, saj bi namesto tega lahko počeli toliko stvari. Če boste preizkusili te trike, boste morali likati veliko manj, poleg tega pa ne boste prihranili le časa, ampak tudi denar – saj likalnik ne porablja elektrike.

ilustracija
Fotó: pixabay.com

1. Pridobite kis
Ni vam treba nikomur pokazati, kako dobro je to čudežno zdravilo za vse v gospodinjstvu, toda pri pranju ne le vzdržuje vaš stroj, ampak vam lahko tudi pomaga manj likati. Oblačila pred pranjem namočite v vodo s kisom, da jih boste brez zmečkanja vzeli iz stroja; a že če v umivanje dodate deciliter ali dva kisa, boste stanje zelo izboljšali. Kis lahko uporabite tudi po pranju: pomečkana oblačila obesite na obešalnik, nato pa naredite mešanico iz 1 dela kisa in 2 delov vode. S tem poškropite oblačila, da se med sušenjem zgladijo gube. Ni vam treba skrbeti za vonj po kisu, v tako majhni količini izhlapi, ko se oblačila posušijo.

2. V pralni stroj stresite sodo bikarbono
Proti gubam je zelo učinkovita tudi soda bikarbona; samo pol vrečke posujte zraven pralnega praška pri pranju, pa boste oblačila odnesli manj zmečkana. Pozitivna točka je, da zaščitite tudi svoja oblačila pred bledenjem.

3. Bodite proaktivni
Dobro pranje je pogosto le polovični uspeh, od likanja je odvisno tudi, koliko boste morali likati, ko se oblačila posušijo. Preden jih obesite na sušilni stroj, jih dobro otresite in po potrebi material prečno in vzdolžno raztegnite. Tako se med sušenjem zgladijo gube. Če je mogoče, ne uporabljajte pincete, ker pušča sledi na materialu. Pogosto pomaga, če bolj občutljive kose sušite na obešalniku.