Oldal kiválasztása

Znanstveniki so ugotovili presenetljivo razmerje med kavo in rakom

Mnogi si ne morejo predstavljati jutra brez dobre močne črnine. Zdaj se je izkazalo, da ima rak veliko več, kot bi si kdo mislil. Šokantni podatki, ki so jih javnosti razkrili v nedavni raziskavi ...

Tisti, ki si ne morejo predstavljati, da bi zajtrkovali brez kave, skoraj vsak dan dobijo neželeno opomin, kako nezdrava je njihova najljubša pijača. Zdaj lahko malo zadihajo: raziskovalci z univerze Queen’s v Belfastu so odkrili, da kava ščiti pred rakom jeter.

Univerzitetni raziskovalci so preučevali skoraj pol milijona ljudi, tretjina od njih je bila redna pivka kave. In izkazalo se je, da imajo slednji za 50 odstotkov nižjo možnost, da bodo zboleli za hepatocelularnim karcinomom – kar povzroči devet od desetih primerov malignega raka jeter.

Kavna zrna vsebujejo visoko raven polifenolov, ki preprečujejo rast rakavih celic, kofein in antioksidanti pa pomagajo, da se ne razvijejo. Vendar je raziskovalka Kim Tu Tran dodala, da to velja le za tiste, ki ne uživajo alkohola, ne kadijo in nimajo prekomerne teže.

Fotó: pixabay.com

Ni pomembno, kakšno kavo zaužijemo: na primer v Veliki Britaniji večina pije instant kavo, ki ne le zmanjša, ampak tudi poveča možnosti za razvoj raka. Vredno si je prizadevati za kakovost in po možnosti narediti jutranjo pijačo iz kavnih zrn.