Oldal kiválasztása

Žličite najboljšo zimo juhe, živite 120 let

Ne bi si mislili, da je ta preprosta zelenjava bolj zdrava od večine sadja. Poleg tega je juha zelo okusna. Napolnite svoje vitaminske zaloge, pesa lahko pride!

Jesenska super zelenjava je zdrava in okusna pesa, ki jo lahko uporabimo za pripravo okusne juhe. Vredno ga je redno uživati, saj je poln vitaminov, mineralov in krepi imunski sistem.

Rdeča pesa juha

Sestavine (za 4 osebe):
4 srednje pese
1/3 por
1 jabolko
1 krompir
5kg masla
2 lovorovi listi soli
poper, sol – po okusu
1 l osnovnega soka ali vode
2 dl smetane

Takole se priprema:
Ogrožena je temeljito oprana, očiščena pesa, krompir in jabolka. Por popražite z maslom, nato vmešajte na kocke narezano zelenjavo in jabolka.

Začinite ga, obrnite in po nekaj minutah zavrtite s podlago. Če porabimo vodo, potrebujemo več soli! Kuhajte na srednji vročini, pokrito, dokler se pesa ne zmehča. Dodamo smetano, nato juho stepemo z mešalnikom bot. Po okusu lahko dodamo limonin sok, ker okrepi okuse.

Pri serviranju potresemo s kislo smetano. Božansko okusno in zelo zdravo!

Pese je najboljši in najcenejši ojačevalnik imunske opreme!

Ta zelenjava je čudež: podaljša življenje! Vsebuje velike količine dragocenih vitaminov in mineralov ter antioksidantov, predvsem kalij, magnezij, železo, vitamine A, C in B6.

Ne smemo jesti le gomoljev, temveč tudi nežne liste, na primer vmešane v solato.

Odličen je za izboljšanje krvnega obtoka, tudi v naših možganih – ugotovili so, da so njegove spojine izredno koristne za ohranjanje zdravja živčnega sistema. Redni vnos lahko pomaga zmanjšati tveganje za različne vrste demence, vključno z Alzheimerjevo boleznijo, hkrati pa pomaga ohranjati živ spomin. Poleg izboljšanja krvnega obtoka vsebuje tudi snovi (nitrati), ki znižujejo krvni tlak.

Pesa, kalcij, mangan, baker in magnezij ter vitamini krepijo kosti in zobe. Ker je pesa veliko z železom, je to eno najboljših živil, ki bi jih anemija morala zaužiti. Vitamin C v njem pomaga tudi pri absorpciji železa.

Fotó: pixabay.com

Tudi pesa podpira delovanje jeter in zmanjšuje tveganje za nastanek maščobnih jeter. Dokazano pomaga izločanje toksinov!