Oldal kiválasztása

Zeti so odločali o prihodnosti nevarnega terorista

Azad G., turško-avstrijska dvojna državljanstvo, se je dolga leta boril v imenu teroristične organizacije Islamska država. Mestna uprava Dunaja mu je zdaj odvzela avstrijsko državljanstvo. Takšnega se še nikoli ni zgodilo.

27 letni Azad G. se je na naslovnicah avstrijskih časopisov pojavil marca lani, ko je Kronen Zeitung odkril, da so kurdski vojaki na Bližnjem vzhodu aretirali islamistov. Avstrijski tisk je nato objavljal dnevne informacije o džihadistih. Izkazalo se je na primer, da je Azad G. leta 2013 odpotoval v Sirijo, da bi se pridružil teroristični organizaciji, nato pa se leto kasneje vrnil na Dunaj, da bi se spopadel s poškodbo, ki jo je utrpel v bitki. Avstrijski časopisi so ugotovili, da avstrijski davkoplačevalci niso samo prejemali bolniške oskrbe Azada G., ampak so tudi plačevali mesečno državno subvencijo v višini 885 evrov. Skupni znesek pomoči, izplačane v obdobju 14 mesecev, je dosegel 12.400 EUR (približno 4,2 milijona forintov). Pomembno je ponoviti, da je vse to avstrijski državi podaril teroristični boj v Siriji.

Fotó: pixabay.com

Znano je bilo, da je avstrijsko-turški dvojni državljan javna grožnja, leta 2010 pa ga je avstrijska vojska črno uvrstila na črni seznam.

Moški je sodeloval pri treningu mitraljeza, toda trenerji so se mu zdeli preveč nevarni, zato ni mogel več sodelovati pri vajah. Po podatkih, ki so na voljo, Azad G. trenutno sedi v kurdskem zaporu. Čeprav so Turki začeli vojno proti Kurdom, ni točno znano, koliko nevarnih islamistov je uspelo zlomiti kolo. Vsekakor je dunajski župan Michael Ludwig poskušal džihadistu odvzeti avstrijsko državljanstvo. Vodstvo glavnega mesta upa, da Azad G. države ne bo ponovno sprejel.