Oldal kiválasztása

Ženske sovražijo najbolj zahrbtno posledico nespečnosti

Vodilni simptomi stalnega pomanjkanja spanja so nenehna utrujenost, motnje razpoloženja in težave pri učenju, pozabljivost, izguba motivacije, zmanjšan libido, omotica in celo omedlevica. A to še ni vse!

Mnogi mislijo, da je spanje pasivna stvar, najbolj dolgočasen del dneva, čeprav so med spanjem aktivni notranji organi. Če pa ne spimo dobro, lahko sami povzročimo resne težave in bolezni. Ameriški zdravnik je zbral 10 najnevarnejših stranskih učinkov pomanjkanja spanja.

Moteno delovanje možganov
Spanje je zelo pomembno za pravilne telesne funkcije, če spimo le 3-5 ur na dan, so možgani zelo izčrpani. Čeprav smo pozneje budni, verjetno zehamo ves čas in se lahko le počasi osredotočamo – če sploh. Pomanjkanje spanja ovira ustvarjalnost in zmanjšuje vašo sposobnost sprejemanja učinkovitih odločitev, kar lahko negativno vpliva na kratkoročni in dolgoročni spomin.

Imunski sistem je oslabljen
Poleg regeneracije se telo lažje bori proti okužbam in boleznim med spanjem. Po mnenju klinike Mayo mora imunski sistem nenehno „poganjati” celice in elemente, ki so specializirani za obrambo pri nizki energiji (med spanjem).

Krvni tlak narašča
Tudi zdravniki na kliniki Mayo pravijo, da pomanjkanje spanja prispeva k razvoju visokega krvnega tlaka. Med spanjem kri pomaga uravnavati delovanje stresnih hormonov v telesu in pomaga vzdrževati ravnovesje živčnega sistema.

Povečanje telesne mase
Pomanjkanje spanja verjetno vodi v lakoto in povečan apetit, zato prispeva k dejavnikom tveganja za debelost.

Nedavne študije so pokazale, da je pri ljudeh, ki redno spijo manj kot vrstniki, 30 odstotkov večja teža. To ženske najbolj sovražijo, a dokler se ne vzpostavi pravilen ritem spanja, hujšanje ne bo pomagalo.

Obstaja večje tveganje za nesreče in poškodbe
Po podatkih agencij za zaposlovanje je veliko nesreč zaradi nespečnosti. Kdor je nepresiven, med vožnjo pogosto vodi mikro spanec, kar pomeni nekaj sekund in običajno ne opazi. Toda to je ravno dovolj, da povzročite nesrečo.

Srčni utrip postane nepravilen
Srčne aritmije lahko povzročijo številni dejavniki- vključno s stresom, stimulansi, toksini in pomanjkanjem spanja. In vztrajno pomanjkanje spanja lahko privede tudi do bolezni srca in kapi.

Spolna želja se zmanjšuje
Strokovnjaki trdijo, da pri ljudeh s pomanjkanjem spanja očitno primanjkuje zmanjšanega libida in spolnega zanimanja.

Koža postane bleda in rumena
Kronično pomanjkanje spanja je na obrazu precej ekstremno. Bleda, rumenkasta koža, tanke črte, gube ali celo temni kolobarji pod očmi. Tisti, ki ne spijo dovolj (ali dobro), sproščajo več stresnega kortizola v svoje telo, kar poškoduje kolagensko zalogo kože, ki je odgovorna za njeno gladkost in zdravo barvo.

Za spočitek nočnega spanja boste morda želeli upoštevati spodnje nasvete.

ilustracija
Fotó: pixabay.com

Ena največjih pomoči je redna vadba, vendar ne delajte več napornih vaj 5 ali 6 ur pred spanjem.
Kofeinu, nikotinu in alkoholu se je treba izogibati, saj lahko vsi motijo normalen spanec.
Dobro je, da se prilagodite vnaprej pripravljeni agendi, zato vstanite in pojdite vsak dan ob isti uri ter spalnico vzdržujte na pravi temperaturi. Priporočljivo je tudi, da se izogibate dnevnim
naporom, še posebej pred kosilom in večerjo.
Če motnje,
povezane s spanjem, trajajo dlje časa, je vsekakor priporočljivo, da se posvetujete z zdravnikom.

Pomanjkanje spanca vpliva na kakovost preživetega budnega časa, zmanjša sposobnost koncentracije in poveča čas obdelave dražljajev iz okolja: ti povečajo tudi tveganje za nesreče. Pomanjkanje spanja je lahko simptom bolezni, ki še niso diagnosticirane. Glavni simptomi stalnega pomanjkanja spanja so utrujenost podnevi, lahko pa pride tudi do motenj v razpoloženju in težav pri učenju, pozabljivosti, izgube motivacije, povečanega apetita in vnosa ogljikovih hidratov ter zmanjšanega libida in omedlevice.