Oldal kiválasztása

Zdravniki so zmedeni tudi zaradi skrivnostne bolezni, ki se širi med ženskami

Vedno več romunskih žensk, ki delajo v tujini, zboli, večina v Italiji.

Zdravniki imenujejo “sindrom Italije” skrivnostno bolezen, ki so jo zdaj odkrili pri več kot sto romunskih državljanih – običajno ženskah – ki delajo v tujini. Kot so povedali strokovnjaki s Psihiatričnega inštituta Socola v Iașiju na observatoriju, je to velika depresija in zdravniki začenjajo odkrivati njene manifestacije – je dejal Maszol.

Kalvarija ženske, ki je prosila za utišanje, predstavljena kot Elena, se je začela 3 leta po ločitvi od moža. Stanovalno in brezposelno žensko sta obkrožili dve ženski, ki sta se zaposlili v Italiji. Tu so ga nastanili v nečloveških razmerah in po dveh tednih so mu zaračunali “pristojbino za zaposlitev” v višini 400 evrov. Pozneje je služboval kot skrbnik pri starejši Italijanki, a je sčasoma zaradi svoje želje po domu postal depresiven. Ob prvem obisku domov se je tako poslovil od svojih staršev, da je začel močno piti in so ga napotili na psihiatrično zdravilo.

Silvia Dumitrache, predsednica združenja romunskih žensk v Italiji, je dejala, da so Elena in ženske, ki so bile hospitalizirane kot ona, imeli srečo, da so lahko ozdravele. Nasprotno pa mnogim ženskam ni dana ta možnost, da razvijejo raka ali naredijo samomor.

Število ljudi z diagnozo “sindroma Italije” se iz leta v leto povečuje. Medtem ko so se Socolovi zdravniki v letu 2017 soočili s 160 primeri, v letu 2018 pa s 170, je število napotitev v prvi polovici leta 2019 preseglo 100. Kot pravi Petronela Nechita, psihologinja Psihiatričnega inštituta Socola, je skrivnostna bolezen povezana z manifestacijami shizofrenije zgodaj, napadi delirija in maničnimi depresivnimi napadi. Za uspešno zdravljenje je običajno potrebnih šest mesecev.

Fotó: pixabay.com

Po neuradnih statistikah v tujini dela več kot 5 milijonov romunskih državljanov. Najbolj naseljena romunska skupnost živi v Italiji, po uradnih statistikah živi 1,2 milijona romunskih državljanov.