Oldal kiválasztása

Zdravniki so ugotovili, ali Covid lahko povzroči neplodnost

Eden najprimernejših argumentov cepiv je, da cepljenja proti cepivom, zlasti Covidu, povzročajo neplodnost. A je vse skupaj popolna neumnost ali je lahko resnica v tem?

Virologi in drugi zdravniki na vseh forumih poskušajo zatrditi, da to trdijo le lažne novice. Nihče ne sme zavrniti cepljenja, ker se boji njihove plodnosti. Ni znanstvenih dokazov, da bi cepivo Covid kakor koli vplivalo na plodnost žensk.

Cepivi Pfizer in Moderna, trenutno odobreni v EU, uporabljata tehnologijo mRNA: to v bistvu pomeni, da cepivo telesu, predvsem imunskemu sistemu, “predstavlja” površinske beljakovine koronavirusa, pomaga pri povezovanju s človeškimi celicami. To sproži imunski odziv, telo začne proizvajati protitelesa proti koronavirusu, ki ubijejo spike protein, toda s pomočjo protiteles se bo imunski sistem še vedno lahko branil pred koronavirusom.

ilustracija
Fotó: pixabay.com

Vendar cepiva ne more spremeniti DNK človeških celic, ne glede na psevdo-novice. Govori se, da cepivo vsebuje beljakovino, imenovano sincitin-1, katere naloga je zagotoviti pravilno delovanje posteljice. Po mnenju raziskovalcev beljakovinski spiralni protein koronavirusa niti ni podoben sincitinu-1. Cepivo nima nobene zveze z nosečnostjo.

V klinična preskušanja cepiv so bile vključene tudi ženske, ki so zanosile med testom ali kmalu po njem. Trinajst žensk je zanosilo med testiranjem cepiva Moderna in 23 žensk med testiranjem cepiva Pfizer, od udeležencev serije testov je samo ena ženska izgubila nosečnost in bila je tudi v skupini, katere člani niso prejeli cepiva, le placebo. To pomeni, da ni dokazov v podporo hipotezi, da bi cepivo kakor koli vplivalo na plodnost ali celo nosečnost. Dejstvo, da nosečnice še niso bile cepljene, lahko štejemo le za previdnost, saj cepiva v tej skupini še niso bila široko preizkušena.