Oldal kiválasztása

ZAŠČITA EU ZA BORZAG

Ne veste, kaj je Borzag? Potem je zdaj čas, da to izveste.

Borzag je pálinka, ki je zdaj pridobila zaščito EU, tako kot hruškovo žganje Sárrét in jabolko Szabolcsi. S tem se je skupno število madžarskih geografskih označb, ki jih je registrirala Evropska komisija, povečalo na 85.

ilustracija
Fotó: pixabay.com

Poleg pravne zaščite zaščita geografskih označb povečuje razlikovalnost proizvodov v trgovini in pomaga potrošnikom pri odločanju o nakupu, proizvajalcem pa pri promociji njihovih proizvodov.
– Ministrstvo za kmetijstvo je v zadevi poudarilo.

S tremi novimi madžarskimi kmetijskimi proizvodi je zdaj v EU zaščitenih 32 madžarskih živilskih proizvodov, 38 madžarskih vin in 15 madžarskih imen pálinka. Sistem zaščite EU varuje kmetijske proizvode, ki izvirajo z določenega geografskega območja in katerih proizvodnja temelji na postopku, ki ga je mogoče povezati s tem geografskim območjem.

Proizvodnja pálinke Borzag je v Nógrádu stara že več stoletij, izdelujejo pa jo izključno v destilarnah v okrožju, in sicer iz divjega bezga ali sadja borzag v okrožju. Za regijo so značilna šibko kisla tla in edinstvene podnebne razmere s hladnimi, vlažnimi in senčnimi kraji, ki so ugodni za plodove. Grenak okus brina daje žganju marcipanov in pikanten značaj.

Hruškovo žganje Sárrét izvira le iz destilarn na območju Sárrét v okrožjih Hajdú-Bihar in Békés, in sicer iz divjih hrušk, ki tam rastejo. Zaradi mineralno bogate zemlje in velikega števila sončnih ur, več kot 2 500 ur, so tamkajšnje hruške bogatejše z minerali in aromami od povprečja. Nepoškodovana hruškasta jedrca, ki se ponovno dodajo v kašo hruškovega žganja Sárrét, izdelanega izključno iz divjega sadja, dajejo žganju hruškovo cvetlično aromo in aromo mandljev ter zaradi visoke vsebnosti sladkorja v sadju rahlo sladek okus, ki spominja na marcipan.

Sárrét hruškovo žganje
Sloves madžarskega pridelovalca jabolk je temeljil na jabolku Szabolcs. Raziskovalni inštitut Újfehértói Univerze v Debrecenu, ki ima več kot 70 let izkušenj, danes podpira njegovo pridelavo z ohranjanjem sort, proizvodnjo certificiranega razmnoževalnega materiala in strokovnim svetovanjem. Cilj upravičene skupine proizvajalcev jabolk Szabolcsi je pridelava, predelava in spodbujanje porabe visokokakovostnih jabolk za prehrano, pridelanih na trajnosten način v skladu z izzivi časa, ki temelji na tradiciji pridelave jabolk v Szabolcsu.