Oldal kiválasztása

XX. NAJVEČJA ZGODOVINSKA OSEBNOST STOLETJA: KRALJICO ELIZABETO II. ŠE DOLGO NE BOMO POZABILI

V svojem življenju je naredil veliko plemenitih dejanj.

V četrtek popoldne je v 96. letu starosti umrl II. Kraljica Elizabeta. Monarh Združenega kraljestva in nacionalnih držav, ki je bil tudi poglavar Anglikanske cerkve, je imel življenje polno dogodkov, v svojem skoraj stoletnem življenju se je izognil veselim, a tudi žalostnim dogodkom.

Držal pa se je tistega, kar je obljubil v svojem prvem radijskem govoru pri 21 letih: svoje življenje, naj bo kratko ali dolgo, bo posvetil služenju ljudem. To je tudi storila in ostala kraljica do zadnjega diha.

ilustracija
Fotó: pixabay.com

Prestol je nasledil njegov sin, valižanski princ Charles, ki je zdaj III. Še naprej vlada kot Charles, zaradi česar je najstarejši monarh, ki se je kdaj povzpel na britanski prestol. Ne bo lahko: njena mama je za sedemdeset let postala ena najpomembnejših zgodovinskih osebnosti na svetu.

V mladosti je nepričakovano prevzel očetovo mesto
Med vladavino svojega dedka Jurija V. je bila Elizabeta tretja v nasledstveni vrsti za svojim stricem Eduárdom in očetom VI. Po Georgeu. Leta 1936 se je po smrti njegovega dedka na prestol povzpel njegov stric, ki pa je abdiciral že po enem letu in se poročil z ameriško – in nekoč ločeno – filmsko zvezdnico Wallis Simpson.

To je bilo leto, ko se je desetletna Elizabeta zavedla, da bo nekega dne postala kraljica Združenega kraljestva in Commonwealtha, glava anglikanske cerkve.

Kot otrok je spodbujal ljudstvo med drugo svetovno vojno. svetovni vojni
13. oktobra 1940 je imel pri 14 letih svoj prvi radijski govor, v katerem je spodbujal in hvalil britanske otroke, ki so pogumno prestali drugo svetovno vojno. svetovna vojna. Kot otrok je bodril otroke, čeprav je bil sam in njegova družina v enaki nevarnosti kot podložniki.

Spogledovanja princa Filipa
Ljubezen Erzsébet in Fülöpa je bila legendarna, saj sta si 74 let stala ob strani v dobrem in slabem. Morda njuna nista bila pravljica, primerna za otroške knjige, a je bil njun odnos toliko bolj resničen in trden. Poročila sta se leta 1947, po dolgem dopisovanju, in čeprav sta imela štiri otroke in sta drug drugega podpirala v vsem, je imel njun zakon tudi vzpone in padce.

V mladosti je princ ljubil družbo lepih dam. Čeprav ni bilo potrjeno, da bi kateremu od njegovih spogledovanj sledila dejanja, je bila kraljica po navedbah dvornih virov ob takšnih novicah vedno prizadeta. Princ Philip je bil v novicah z balerino, a tudi s trideset let mlajšo žensko, Lady Brabourne, v zahodu svojega življenja. Vendar je vladarica oboževala svojega moža, zato je kar koli se je res zgodilo, prenašala molče.

Kar koli se je že zgodilo, oboževala sta se, zato je smrt princa Philipa aprila lani močno prizadela kraljico, katere stanje se je nato začelo hitro slabšati.

Vlomili so mu v sobo, a je ostal miren
Kot je prikazano v Netflixovi seriji The Crown, je 9. julija 1982 moški po imenu Michael Fagan vlomil v kraljičino spalnico. V zadnjem obupu se je moški z diplomo iz notranjega slikarstva odločil, da si zagotovi avdienco pri vladarju. Preprosto je preplezal ograjo Buckinghamske palače in splezal na napušč, da bi vstopil v stavbo skozi odprto okno.

Kaj natančno se je dogajalo od trenutka, ko se je kraljica zbudila in videla vsiljivca, do trenutka, ko je policija odpeljala moškega iz sobe, morda ne bo nikoli razkrito. Po uradnem stališču je kraljica nemudoma zapustila sobo, takoj ko je opazila težave, a radi obarvajo legende, zato Faganova trditev, da sta deset minut razpravljala o usodi države – Fagan se ni strinjal s politiko takratne premierke, Margaret Thatcher -, in kraljica je možakarjeve pritožbe poslušala na prijateljski način, kar ji je bilo všeč, namesto ideje, da bi Fagana takoj izgnali iz kraljeve spalnice.

Po Dianini smrti je imel govor na televiziji
Veliko moralno podporo je izkazal tudi leta 1997, v enem največjih “annus horribilis” (grozljivo leto) njegove vladavine. 31. avgusta je umrl njegov najstarejši sin, Károlyjeva nekdanja žena, princesa Diana, mati bodočega prestolonaslednika princa Williama in njegovega mlajšega brata princa Harryja.

Čeprav sta Károly in Diana že leta živela ločeno in sta se uradno ločila leto prej, je ljudstvo ustrezno zahtevalo, da se kraljeva družina Diane spominja na način, vreden princese, ki je nekoč zdrobila veliko popra pod svojo taščo. -lawov nos s svojimi poskusi samomora, histerična s svojimi napadi in obnašanjem, ki ni vredno člana kraljeve družine.

II. Vendar se je kraljica Elizabeta – kljub vsem morebitnim nasprotovanjem – uklonila volji svojih podanikov in pred pogrebom imela televizijski govor svetu, v katerem je pohvalila Diano kot mamo in žensko.