Oldal kiválasztása

VTAKNITE VRTNICO V KROMPIR: KAJ SE BO ZGODILO, JE OSUPLJIVO

Če ste dobili čudovit cvetni list vrtnice in želite na svoj vrt dodati podobno vrtnico ali razmnožiti svoje grmovnice, je ta metoda kot nalašč za vas. Celoten vrt lahko zacveti za drobiž...

S to metodo lahko iz ene same vrtnice vzgojite vsaj dva rožna grma; če imate pri roki cel šopek, lahko imate veliko rožnih grmov! Ne samo, da lahko razmnožite obstoječe brste, če imate poganjke, jih lahko ukoreninite s krompirjevim semenom. Pokazali vam bomo, kako!

ilustracija
Fotó: pixabay.com

1. Pripravite stebla vrtnic
Ker gre v bistvu za potaknjence, je pomembno zagotoviti, da imajo poganjki idealne pogoje za rast. To pomeni, da odrežite cvetove, odstranite liste in trnje s podlage. Na koncu boste dobili dejansko “palico”, vendar se ne ustrašite: to popolno obrezovanje bo pomagalo, da se bodo poganjki vrtnic hitro ukoreninili. Če pustite liste, kaj šele cvet, bo rastlina svojo energijo usmerila v to in možnosti za ukoreninjenje bodo manjše.

2. Izvrtajte krompir
Ko ste pripravili poganjke, vzemite toliko krompirja, kolikor želite vrtnic. Ni treba, da so preveliki, srednje veliki bodo zadostovali. V sredino krompirja izvrtajte majhno luknjo in vanjo vstavite vrtnico. Krompir bo poskrbel, da bodo potaknjenci vlažni, kar je bistveno za ukoreninjenje, pozneje, ko bo vrtnica začela rasti, pa bo poskrbel za hranila.

3. Posadite ga na njegovo končno lokacijo.
Potaknjence vrtnic lahko postavite v okensko škatlo ali pa jih posadite na vrtu, kjer želite vzgojiti šipek. Izkopljite luknjo in na dno posujte pesek; to je potrebno, da zagotovite vlažno podlago za ukoreninjenje. Vrtnico položite v luknjo na pesek in jo prekrijte z zemljo tako, da bo polovica stebla štrlela ven. Nato morate le še vzdrževati vlažno zemljo; do jeseni se bo vrtnica dobro ukoreninila, prej pa boste videli, da se bo ukoreninila in da se bodo pojavili novi poganjki in listi.