Oldal kiválasztása

VEČINA LJUDI SLABO POMIVA SVOJ APARAT ZA KAVO, KAR SE POZNA NA OKUSU KAVE

Ali ga dobro zdrgnete z gobico s tekočino za pomivanje posode? Morda ga vržete v pomivalni stroj, da se zavrti? Nobena od teh metod ni dobra za aparat ali kavo, ki se pripravlja v njem. Tukaj je opis, kaj lahko storite namesto tega!

Skoraj v vsakem madžarskem gospodinjstvu boste našli lončeni aparat za kavo, saj je poceni, enostaven za uporabo in po mnenju nekaterih edini način za pripravo res močne črne kave. Priljubljen je tudi zato, ker ga je enostavno vzdrževati; občasno morate le preveriti, da se varnostni ventil in kovinski filter ne zamašita, zato je dobro, da v njem občasno zavrete kislo vodo. Kaj pa pomivanje posode?

ilustracija
Fotó: pixabay.com

Samo brez tekočine za pomivanje posode!
Italija je rojstni kraj kavnega aparata, kjer je podjetje Bialetti prvič predstavilo ta odličen izum. Na spletni strani podjetja ne manjka koristnih informacij, med drugim tudi o tem, kako te kavne aparate očistiti. Prva in najpomembnejša stvar je, da ga nikoli ne drgnite s sredstvom za pomivanje posode, saj lahko to v porah posode pusti okus, ob ponovnem kuhanju kave pa rahlo kiselkast okus. Originalni aparat za kavo v vrečki je izdelan iz aluminija, zato to še posebej velja za te; čeprav podjetje tudi aparatov za kavo v vrečki iz nerjavečega jekla ne priporoča pranja z detergentom za pomivanje posode, kvečjemu z zelo nežnim detergentom.

Ne dajte ga niti v pomivalni stroj!
Aluminijaste kavne usedline nikakor ne smete prati v pomivalnem stroju, saj sol, ki se uporablja v pomivalnem stroju, raztaplja material, zato lahko v tem primeru postane motne barve in morda zamaši aparat za kavo. Lahko jih vstavite iz nerjavnega jekla, vendar jih je bolje nežno očistiti tudi ročno, da bo kava ostala popolnega okusa.

Topla voda, nežnost, največ malo kisa
Zato bodite nežni do svojih aparatov za kuhanje kave; ko se kava skuha in se aparat ohladi, najprej čim prej odstranite usedlino. Ko aparat za kavo odstranite, ga je vredno tudi sprati; za to zadostuje malo mlačne, čiste vode. Nato pustite, da se aparat za kavo temeljito posuši, preden ga ponovno sestavite. Če je kavni aparat zelo zastarel ali plesniv, ga za 15 minut namočite v kis, citronsko kislino ali sodo bikarbono, nato pa ga sperite v mlačni vodi. Nato ga prekuhajte z nekaj serijami čiste vode, da bo ob naslednji pripravi kave brezhiben.