Oldal kiválasztása

V povezavi z eksplozijo v Prešovem so aretirali šest ljudi

Na Slovaškem je bilo v zvezi s tragično eksplozijo plina v Prešovih aretiranih šest ljudi, ki so zahtevali sedem življenj, je v nedeljo sporočila slovaška policija.

Policija, ki so jo aretirali v soboto, vodje in zaposlene v gradbenem podjetju, so obtoženi, da so odgovorni za delo, ki bo verjetno povezano s tragedijo. Oblasti so proti njim sprožile postopek zaradi splošne grožnje. Zaposleni v gradbenem podjetju so pred stolpom opravljali zemeljska dela. Po besedah nekaterih prič je pred eksplozijo v petek v zraku dišal plin.

Gasilci so v soboto pregledali celotno 12-nadstropno zgradbo, katere zgornjih šest nadstropij in stopnišče je bilo v celoti uničeno z ogromno eksplozijo plina in poznejšimi urami požara.
Po navedbah oblasti bo verjetno končno število žrtev osem, najdenih je bilo sedem trupel, medtem ko se nahaja oseba, ki še vedno ni znana.

„Gasilci so preiskali vsa nadstropja stavbe, drugih žrtev pa niso našli. Po naših informacijah naj bi bila pogrešana oseba, domnevna osma žrtev, ženska v 12. nadstropju” – je povedal Peter Kovalík, tiskovni predstavnik reševalcev v Prešovu.

Gasilci domnevajo, da lahko truplo osme žrtve leži pod ruševinami. V nedeljo reševalna služba spusti posebej izurjene pse in pregleda ruševine.

Reševalna dela vodi krizna enota. Slovaška vlada je v soboto odobrila milijon evrov (320 milijonov forintov) za spopadanje s posledicami tragedije in za pomoč poškodovanim. Znesek se po potrebi poveča. Hkrati se je začelo zbiranje sredstev za maloprodajo, na posebnem računu je bilo v nedeljo zjutraj že več deset tisoč evrov.
Po prvih statičnih preskusih je treba razstaviti zgornja, eksplozivna tla stolpnega bloka, spodnja nadstropja pa “tehtati”, je dejal kip Jožef Polák. Ocenjevanje škode je v teku. Vladimír Tomek, tiskovni predstavnik kriznega oddelka, je dejal, da mesto izvaja posebno strokovno študijo blokovske hiše in bo na tej podlagi odločal o njegovi usodi.

Natančen vzrok eksplozije še ni znan. Gasilci sumijo, da se je zaradi menjave plinovoda v zgornjem delu hiše morda nabral puščen plin, ki je nato eksplodiral.

Fotó: pixabay.com

Joli Goliás, tiskovni predstavnik Prešovskih gasilcev, je novinarjem povedal, da so se gasilci že leta 2017 zoperstavili prenovi hiše, ker so dejali, da niso upoštevali več varnostnih predpisov. Po njegovem mnenju je to na primer posledica propada večjega dela stopnišča, zaradi česar so bila reševalna dela zelo otežena.

V hiši je živelo približno 40 družin, ki so zdaj v začasni nastanitvi.