Oldal kiválasztása

V Nemčijo so pripeljali džihadistično žensko

Še ena mama majhnih otrok, za katero se sumi, da je članica teroristične organizacije Islamska država (IS), je bila iz Turčije odpeljana v Nemčijo, so v sredo sporočili nemški tiskovni portali.

30 letna ženska in njeni štirje otroci so v torek zvečer na redni let prispeli na letališče v Frankfurtu. Postavljen je bil v pripor in njegovi otroci so bili vzeti v javno varstvo.

Nemško-sirski dvojni državljan je osumljen kaznivega dejanja članstva v teroristični organizaciji. Glede na preiskavo je deloval kot član tako imenovane mreže medicinskih sester, skupine mladih žensk skrajno islamističnega prepričanja, ki je delala na zaposlovanju novih žensk v IAA.

Osumljenec Spodnje Saške je leta 2014 emigriral v Sirijo in uredil, da je več nemških žensk odpotovalo na območje Bližnjega vzhoda pod nadzorom IA in se poročilo z džihadističnimi militanti.

Novembra so turške oblasti v Nemčijo vrnile tri ženske, ki so bile identificirane kot spremljevalci IAA. Dve ženski džihadistični militanti, ki jih je v sirskih taboriščih pridržal eden pripadnikov IA in njihovi sorodniki, so pobegnili, vendar so jih turški vojaki ujeli med operacijo na sirski strani turško-sirske meje. Tretja ženska je bila vrnjena s celotno – sedem osebno – družino, ki ni potovala v Sirijo ali Irak, območja, ki jih nadzira IA, vendar jih turške oblasti štejejo za džihadiste.

Nemška tiska Okoli 80 nemških državljanov in 100 otrok je še vedno v zaporih v Siriji.

Fotó: pixabay.com

Po prejšnjih vladnih podatkih je v zadnjih letih približno 1050 ljudi zapustilo Nemčijo zaradi Sirije ali Iraka, da bi se pridružilo IAA. Približno dve tretjini jih ima nemško državljanstvo, nekaj sto pa je bilo vključenih v oborožene akcije. Tretjina njih se je vrnila v Nemčijo – precejšnje število jih je v priporu ali obsojenih na zapor – in še 220 jih je umrlo.