Oldal kiválasztása

UMOR, TRGOVINA Z LJUDMI, ROP. ITALIJANSKI MAFIJSKI MORILEC ŠE VEDNO NA PROSTOSTI

Od leta 2016 Europol objavlja seznam najbolj iskanih evropskih zločincev. Haaška policijska uprava sedaj ponovno prosi za pomoč.

Catherine De Bolle, direktorica Europola, pravi, da sta sodelovanje preiskovalcev EU in pomoč državljanov ključnega pomena za organizacijo.

ilustracija
Fotó: pixabay.com

“Iskani storilci kaznivih dejanj so na begu, prehajajo iz države v državo in vedno znova poskušajo izigrati roko pravice,”
– navaja Bild besede direktorice organizacije. Po podatkih Europola je bilo od leta 2016 aretiranih 146 zločincev na begu, od tega 50 na podlagi namigov na njihovem spletnem portalu. Od prejšnje kampanje jeseni 2022 je bilo rešenih 22 primerov.

Europol je začel novo kampanjo. Foto: Shutterstock

Iskani posamezniki so obtoženi hudih kaznivih dejanj, umorov, trgovine z ljudmi, oboroženih ropov, trgovine z drogami in kibernetskega kriminala. Europol poziva državljane, naj preverijo spletne profile 50 osumljencev. Informacije lahko nato anonimno posredujejo organizaciji prek spleta.
Med prvimi 50 kriminalci so trije Madžari – András Csikós, Tamás Bagaméri in Péter Üregi – ki jih policija išče zaradi trgovine z mamili.
“Najstarejši” iskani kriminalec je 74-letni italijanski mafijski morilec Renato Cinquegranella, ki je izginil že leta 2002. Europol o njem pravi: “Njegovo ime se omenja v primeru umora Giacoma Frattinija, ki je bil januarja leta 1982 mučen, ubit in razrezan na kose. Telo žrtve so našli zavito v odejo v prtljažniku avtomobila, glava, roke, srce pa so bili v plastični vreči v potniškem delu avtomobila.