Oldal kiválasztása

TUKAJ SO TOČNI PODATKI, TAKO NAJ KONČNO POČIVA ELIZABETHA II.

Svet še ni videl pogreba, kot je bil organiziran v čast nekdanje britanske monarhinje Elizabete II. Nekega dne bo ves svet žaloval.

Kraljica Elizabeta II. je po sedemdesetih letih vladavine v četrtek, 8. septembra, na gradu Balmoral glavo počivala v večnem spanju. Njegov državniški pogreb bo v ponedeljek, 19. septembra. Po informacijah Telegrapha se bo javna hvalnica končala ob 6.30, njegov pogreb pa se bo tega dne začel ob 11. uri (opoldne po budimpeštanskem časovnem pasu) v Westminstrski opatiji.

Po prvotnih načrtih bodo krsto pokojne kraljice iz Buckinghamske palače vlekli na lafetu, ki ga bodo namesto konjev vlekli vojaki mornarice, s pomočjo vrvi. Na ulicah se bodo postavili tudi vojaki. Povorki naj bi peš sledili visoki člani družine.

Pogreba v opatiji se bodo lahko udeležili voditelji držav, premierji, predsedniki, člani evropskih kraljevih družin in javne osebnosti. Število gostov bo približno 2.000. Na ulicah Londona naj bi se zbralo več sto tisoč ljudi, ki se bodo poslovili od monarha. Slovesnost, ki jo bo vodil canterburyjski nadškof, bo prenašala televizija in bo predvidoma vključevala dvominutni nacionalni molk.

ilustracija
Fotó: pixabay.com

Od tam bodo krsto pokojne kraljice odnesli v kapelo svetega Jurija na gradu Windsor, kjer bo pogrebno slovesnost prenašala televizija. II. Zadnje počivališče Elizabete VI. To bo spominska kapela za kralja Jurija, prizidek glavne kapele, kjer sta bila pokopana njegova mati in oče, ter pepel njegove sestre, princese Margit. Krsto vojvode Edinburškega bodo prenesli iz kraljevih grobnic v kapelo spomina, da bi jo položili ob bok njegovi ljubljeni ženi.

Kasneje zvečer bo potekala zasebna pogrebna slovesnost, na kateri bodo sodelovali visoki člani kraljeve družine.

Tisti dan po odloku kralja Charlesa III. bo to dela prost dan, zaprte bodo tudi šole. Cerkvena bogoslužja bodo potekala po vsej državi. Prihodnji teden so vabljeni tudi predstavniki javnosti, da se jim poklonijo na ulicah Londona in Windsorja.

Kot posameznik je nekdanji monarh aktivno sodeloval pri pripravah na njegov pogreb. Načrte, ki so nastajali desetletja in jih je potrdil novi kralj, naj bi potrdili v prihodnjih dneh. Slovesnosti in procesija bodo verjetno najbolj veličastni, kar jih Britanija lahko zbere.

 

Krsta Elizabethe II. je v Buckinghamsko palačo prispela v torek zvečer. Prisotni so bili vsi odrasli člani kraljeve družine, ki so skupaj sprejeli posmrtne ostanke ljubljene kraljice. Avto s krsto je na poti spremljalo več deset tisoč ljudi.