Oldal kiválasztása

Tu je električni pokrovček za plešavosti

Testiranje na živalih se že preizkuša v preizkušenem postopku v Ameriki. Električni obliži v pokrovčku lahko ustavijo plešavost in celo pomagajo pri ponovni rasti izgubljenih las. Toda kako?

Dokončana je prva bejzbolska kapica, ki lasišče napolni z drobnimi električnimi impulzi, da odpravi moško plešavost. Pokrovček z električnimi obliži je bil preizkušen po enem poskusu na živalih na enem od plešavih očetov raziskovalcev – uspešno. Po enem mesecu rednega nošenja kapice so moški novi lasje zrasli. Električni poskusi na podganah tudi kažejo, da je ta metoda vsaj tako uporabna, če ne celo bolj uporabna, kot najpogostejša sredstva za rast las. Doslej ni bilo nobenih stranskih učinkov.

En milimeter debeli, fleksibilni plastični obliži so napolnjeni z električno napetostjo od naravnega gibanja glave, in to se s pokrovko prenaša na lasišče v obliki šibkih, ne kapljic impulzov. Električni impulzi spodbujajo proizvodnjo spojin, odgovornih za rast las v lasišču. Po dolgih letih razvojnega dela je dr. Xudong Wang, inženir na univerzi Wisconsin v ZDA, preizkusil kapico na svojem očetu. Po enem mesecu rednega nošenja prototipa je moški zrasel veliko novih dlačic.

Električni obliži so bili predhodno testirani na podganah brez las zaradi genetske okvare. Na preostalo kožo nanesejo klasičen, učinkovit ojačevalec rasti las (krema, ki vsebuje minoksidil) ali placebo. Električno so se podgane povečale za dva milimetra, le ena od krem, ki vsebujejo minoksidil, in njegova gostota je večja od površine z minoksidilom. Raziskovalci so nato pod mikroskopom pregledali kožo živali in ugotovili, da se z električno obdelavo poveča proizvodnja spojin, ki igrajo pomembno vlogo pri rasti dlak.

Fotó: pixabay.com

Dr. Wang je prepričan, da lahko plešavi moški koristijo tudi od novega izuma, vendar so možnosti za uspeh največje za tiste, ki so šele pred kratkim začeli izgubljati lase – oseba ki že više let plešavi morda ne bodo mogli doseči pomembnih rezultatov, saj lahko elektrika oživi le uspavane lasne mešičke. Po besedah Dr. Wanga je nošenje nekaj kapic na dan dovolj za uspeh. Električni tretmaji za zaustavitev izpadanja las že obstajajo, a za to morate več ur sedeti na stroju.