Oldal kiválasztása

Trije egipčanski mladostniki so bili obsojeni na 15 let zapora

Egipčansko sodišče je v nedeljo tri najstniške dečke obsodilo na 15 let zapora zaradi brutalnega umora njihovih sodobnikov zaradi zaščite deklice, ki so jo zlorabili.

Fantje so oktobra s številnimi vbodi smrtno poškodovali 17-letnega Mahmouda el Banna.

Izkazalo se je, da so fantje storili ta grozni zločin, ker je Mahmoud zaščitil dekle, ki so ga zlorabili, in kritiziral njihovo vedenje na Facebooku. Četrti obtoženi je bil zaradi sostorilstva obsojen na pet let. Prav on je storilce na kraju umora prepeljal na svojem motorju. Sodba se lahko pritoži.

Razsodba je bila izrečena na sodišču v kraju Sebín el-Kom, 75 kilometrov severno od Kaira. Na zadnjem zaslišanju je policija zaradi demonstracij pred sodno hišo aretirala več kot 20 ljudi. V Egiptu so leta 2013 prepovedali ulična gibanja.

Fotó: pixabay.com

Umor je pretresel egipčansko javno mnenje. Na spletnih mestih skupnosti je žrtev pohvalil zaradi njegovega junaštva in ga označil za viteškega mučenika, medtem ko je zahteval usmrtitev storilcev. V Egiptu mladoletniki za kaznivo dejanje dobijo do 15 let zapora, zato jim je dano največ.

Po anketah se večina lokalnih žensk na ulicah ne počuti varno. Kljub razširjenosti nadlegovanja se le nekaj ljudi poda na sodišče, ker se boji stigme.