Oldal kiválasztása
News

TRI DNI SO POSKUŠALI DEKLIC, KI JE ZADELA POD RUŠETINO, REŠITI IN JU POTEM PUSTILI UMRETI

Zadnje besede 13-letnice so srce parajoče.

Za življenje se je 60 ur borila 13-letnica, katere dom je zaradi izbruha vulkana odnesla reka blizu njihove hiše. Zadnje trenutke Omayre Sánchez Garzón so novinarji posneli enega za drugim, a ji niso prav nič pomagali, pustili so jo umreti ujeto v vulkanskem blatu in lavi, potem ko se je nanjo zrušila hiša njene družine.

ilustracija
Fotó: pixabay.com

Kolumbijski vulkan Nevado del Ruiz v mestu Armero, ki je izbruhnil leta 1985, je ubil 25.000 ljudi in 14 skupnosti. Po nekaterih navedbah naj bi punčka med oklepanjem na strešni nosilec doživela tri dni hujše od smrti. Za čudež je veljalo že to, da mu je nekako uspelo izplavati med ruševinami, medtem ko je njegova družina popolnoma obtičala pod ruševinami potopljene hiše.

Reševalne ekipe so našle Omayro pogreznjeno do prsi, a je niso mogle izvleči, tako ujeta je bila. Ostanki so bili tako zaprti vanj, da če bi ga nekako izvlekli iz močvirja, bi imel noge zlomljene na koščke, poleg tega ni bilo ustrezne zdravstvene oskrbe na tem območju, da bi mu nato pravilno amputirali noge, da bi preživel . Glede na to so se odločili, da je najbolje, da ga pustijo notri in ga poskušajo “narediti bolj udobno”: okrog njega so mu nataknili gumico, da bo lebdel.

Ko je izvedela za incident, je prizorišče preplavila vojska novinarjev, fotografov in televizijskih ekip, ki so vsi upali, da bodo nekako pobegnili. Žal se ni zgodilo tako, a sta bila vsaj tam ob punčki in jo tolažila v njenih zadnjih urah. Omayra je bila celo vesela množice, ki se je zbrala okoli nje, saj ni bila sama. V bistvu je svojo situacijo sprejemal mirno, včasih pa ga je zagrabila panika. Nato so mu mimoidoči prepevali, ga hranili s sladkarijami in pili gazirane pijače v upanju, da bi mu lahko prinesli kakšno tolažbo.

Toda proti koncu tretjega dne v blatu je punčka začela halucinirati in govoriti, da ne more zamujati v šolo, da mora pisati izpit iz matematike. Njegove oči so tako krvavele, da so bile videti črne, njegov obraz in roke so bili popolnoma beli. Nazadnje, v zadnjem trenutku, preden je za vedno zaprl oči, je ob pogledu v kamero izrekel srce parajoče besede:

Ljubim te mama, rad te imam oče, rad te imam brat.

Za malčkovo smrt je verjetno botrovala ujetost, pa tudi podhladitev. Svoje besede je izrekel tako in ne v pretekliku, saj je njegov brat čudežno preživel incident, prav tako njegova mama, ki je bila v času vulkanskega izbruha v Bogoti – poroča LadBible. Mati je težko sprejela hčerkino smrt, a je takrat dejala, da jo mora, ne glede na to, kako težko je bilo, preboleti zaradi sina. Zaradi smrti Omayre so kolumbijsko vlado razjezili ljudje, saj menijo, da niso storili dovolj, da niso storili vsega, da bi prebivalstvo opozorili, da bo vulkan izbruhnil. Priprav ni bilo, vse je bilo tako kot je bilo…