Oldal kiválasztása
News

To se zgodi organizaciji, ko jo napada koronavirus: faze iz dneva v dan

Obstaja malo poročil o tem, kako bolezen mine, ko je nekdo okužen s koronavirusom. A vse to najbolj zanima. Zdaj so kitajski raziskovalci napovedali, kaj točno se dogaja s pacientom, ko čas napreduje.

Čeprav obstaja nekaj poročil ozdravljenih bolnikov o natančnih simptomih novega koronavirusa, kronološki in podroben opis poteka bolezni še ni na voljo. Zdaj je nedavna študija v Wuhanu opisala, kaj so doživeli v teh primerih. Raziskovalci, ki so izvajali raziskavo, so stalno belili simptome bolnikov in opazovali potek bolezni pri 191 ljudeh; to je pravkar objavljeno.

1-4. dan: Bolniki zvišajo telesno temperaturo, mnogi občutijo splošno utrujenost, bolečine v mišicah in kašelj. Mnogi ljudje so občutili slabost in drisko dan ali dva pred vročinsko stanje.

5-6. dan: Po nekaj dneh imajo starejši ljudje, ki so okuženi ali trpijo za kronično boleznijo, težko dihajo. Težave z dihanjem pa se lahko pojavijo kasneje, tudi 14. dan bolezni.

7. dan: Do takrat mnogi bolniki razvijejo tako težko dihanje, da je hospitalizacija nujna. Ugotovljeno je bilo tudi, da je na ta dan 85% bolnikov olajšalo simptome.

8-9. dan: Bolniki s hudimi težavami z dihanjem razvijejo odpoved dihanja, kar pomeni, da pljuča ne morejo več dovajati kisika vitalnim organom.

10-11. Dan: Bolniki z poslabšanim stanjem morajo biti deležni intenzivne nege. Po poročilih kitajskih zdravnikov je v hudih primerih običajno potrebnih deset dni hospitalizacije.

12. dan: Po raziskavi Wuhan vročine ni več, kašelj pa vztraja dlje časa. Bolniki, ki so se vrnili iz hudega stanja, imajo običajno 13 dni težave z dihanjem.

ilustracija
Fotó: pixabay.com

Vir: Daily Mail