Oldal kiválasztása
News

TO JE TRIK, KI GA MORATE POZNATI, IN ZARADI KATEREGA LISTI PELARGONIJE NE BODO ZBOLELI.

Nega je neuporabna, na listih se lahko pojavijo rjave lise. Zaradi te bolezni pelargonije ne le da ne cvetijo, ampak jih lahko sčasoma tudi uniči, zato jih je vredno čim prej zaščititi.

V hladnem in deževnem vremenu se glivične bolezni na vrtu širijo veliko hitreje in ne prizanašajo pelargonijam, ki rastejo v okenskem zaboju. Najizrazitejša in najbolj razširjena med njimi je pelargonijska rja, ki napada predvsem stoječe ali tudi parazitske pelargonije. V hladnem in vlažnem vremenu se na pokončnih listih pojavijo okrogle rumene pege premera 4-5 mm, ki pozneje porjavijo. Vredno je, da jo začnemo čim prej zatirati, saj če pustimo, da se bolezen uveljavi, okuženi listi porumenijo, usahnejo in odpadejo. Zaradi tega lahko celotna rastlina usahne, ne cveti, zavre rast in v skrajnem primeru celo odmre. Predstavljamo vam, kako se zaščititi pred boleznijo!

ilustracija
Fotó: pixabay.com

Razširja se lahko tudi s potaknjenci
Zelo pomembno je, da se pri pridobivanju potaknjencev vedno prepričate, da matična rastlina ni okužena. Če je, jo tretirajte s fungicidom in šele nato začnite z razmnoževanjem. Če ste prejeli potaknjence in niste videli rastline, s katere so prišli k vam, jih pred jemanjem potaknjencev za deset minut namočite v fungicid.

Uporaba škarij za obrezovanje
Tako kot druge glivične bolezni se tudi pelargonije bolje razmnožujejo, če so listi gosti in tesno skupaj, saj je tako zagotovljeno stalno vlažno okolje, ki je ugodno za glivice. Zato je pomembno, da pelargonije redno obrezujete, da preprečite njihovo združevanje, prav tako pa se izogibajte pretiranemu zalivanju in hranjenju. Veliko lahko storite glede gostote ob sajenju: pomembno je, da ohranite razdalje med rastlinami, da se listi pelargonij ne združujejo.

Bolno rastlino prenesite na sonce
Če na pelargonijah odkrijete rjaste pege, takoj odrežite okužene dele in rastlino prenesite v sončno in toplo okolje. Če je bolezen že zelo napredovala, okužene pelargonije tretirajte s fungicidnim škropivom.