Oldal kiválasztása

To je najboljša in najcenejša zelenjava v spomladanskih dietah

Ta cenovno ugodna zelenjava ne zagotavlja samo vašega zimskega vitaminskega dodatka, ampak je tudi najboljši pomočnik za pomladno obnovo. Toda kako podpira vašo organizacijo? In kakšno obliko lahko vzamete s seboj? Povemo vam, dodajamo celo recepte!

Pesa poleg tega, da je prava prehrana, močno vpliva tudi na naše srce in ožilje: njeni nitrati, folna kislina in betain pomagajo ohranjati krvne žile v obliki in preprečujejo bolezni srca ter celo izboljšajo telesno vzdržljivost. Zato je odlična in priporočljiva prehrana za športnike, preden se lotite več fizične vadbe. Zaradi blagodejnega vpliva na krvne žile pomaga tudi pri vnašanju več krvi v naše možgane, izboljšuje duševno delovanje in med drugim pomaga preprečevati Alzheimerjevo bolezen.

Fotó: pixabay.com

Pomaga tudi pri lajšanju jeter in s tem razstrupljanju telesa. Njegova antioksidantna sredstva pomagajo tudi nevtralizirati proste radikale, ki jih proizvajajo toksini, in jih naredijo resničen antikancer in imunski ojačevalec. Odličen vir kalija, kalcija, železa, silicija in magnezija, vsebuje pa tudi baker, cink, mangan, žveplo, jod, kobalt, krom, nikelj, vitamine B1, B2, B6 in C, folno kislino, niacin in tudi biotina. Njegova vsebnost kalija je predvsem dobra za mišice in najbolje deluje, ko zaužijete sok.

Obvezno za moške

Rdeča zelenjava skrbi tudi za moške: ščiti zdravje prostate in pomaga ohranjati spolno zdravje ter preprečuje erektilno disfunkcijo.

Pečeno najbolj okusno!

Za enega najboljših olupkov olupite 3-4 pesa surove, jih narežite na koščke, nato pa jih dajte v skledo Jene z 2-3 čebule, narezanimi na koščke. Potresemo z oljem in približno. Pečemo 60 minut, dokler mehko, a rahlo hrustljavo.

Pomaga tudi pri požirku

S centrifugo sokov iztisnite sok pese, jabolka in pecelj zelene v imunski ojačevalnik in pripravljeni ste piti!

Učinkovit je tudi kot solata

Za zdravo pomladno peso naribamo grobo peso, olupljeno kuhano peso in narežemo na dva obroča spomladanske čebule. Zmešajte in nato pokapajte z žlico olivnega olja, žlico balzamičnega kisa in žličko gorčice, začinjeno s soljo in poprom. Dober obrok!