Oldal kiválasztása

Testiranje cepiva proti koronavirusu se bo začelo v ponedeljek

Klinično testiranje novega cepiva proti koronavirusu v ZDA se začne v ponedeljek, prvi pacient pa bo v ponedeljek – je prejel testno cepivo, je dejal vladni uradnik.

Cepivo sta izdelala ameriški Moderna Pharmaceuticals in Nacionalni inštitut za zdravje (NIH), biotehnološko podjetje s sedežem v Cambridgeu v Massachusettsu, ki je konec februarja na Nacionalni inštitut za alergije in nalezljive bolezni (NIAID) poslalo prve ampule cepiva.

Testiranje cepiva proti koronavirusu se bo začelo v ponedeljek

ilustracija
Fotó: pixabay.com

Klinična preskušanja potekajo v raziskovalni ustanovi v Seattlu, kjer 45 mladih zdravih prostovoljcev prejme različne odmerke cepiva. Udeleženci se nikoli ne okužijo s cepivom, ker ne vsebuje virusa samega. Raziskovalci so uporabili linearno polimerno molekulo iz več sto ali nekaj tisoč nukleotidnih baznih enot, ki prenašajo genetske informacije iz DNK na mesto sinteze beljakovin, ribosome, posnemajo naravno okužbo, da bi spodbudili močan imunski odziv. Cepivo kopira špičasti protein v novi koronavirus – in druge koronaviruse -kot sta SARS in MERS.

Klinično testiranje preveri cepivo glede neželenih stranskih učinkov in opredeli cilje prihodnjih testov. Direktor NIAID Anthony Fauci je pred tem govoril o prvih rezultatih, ki jih pričakujejo do sredine poletja. Opozoril je, da so cepivo razvili zelo hitro, a ga bodo široko uporabljali naslednje leto – piše MTI.