Oldal kiválasztása

Ta človek je v Parizu uril teroriste, ki so pokončali 130 oseb

Štiri leta po terorističnem napadu v Parizu, v katerem je življenje izgubilo 130 ljudi, še zmeraj niso znane vse podrobnosti napada. Nemški časnik Bild je na primer pred kratkim sporočil javnosti, da naj bi takratne teroriste uril moški, rojen v Švici.

Najhujši teroristični napad v zgodovini Evrope se je zgodil pred štirimi leti v francoskem glavnem mestu. Storilci islamske veroizpovedi so pokončali 130 ljudi v Parizu. Večkrat prikazane slike, posnete med napadom, so se za vedno usidrale v naš spomin. Od takrat so oblasti identificirale ogromno teroristov, veliko so jih tudi zaprli, pa še zmeraj ostajajo slepe pege v celotni zgodbi. Nemški dnevnik Bild je šele pred kratkim objavil ime osebe, ki naj bi urila teroriste v Parizu, in tudi tiste, ki so nekaj mesecev kasneje udarili v Bruslju. Po informacijah, do katerih se je dokopal najbolj brani nemški dnevni časopis, je glavni akter in organizator ter koordinator napadov v francoskem in belgijskem glavnem mestu do sedaj neimenovani, sicer pa leta 1987 v Švici rojeni moški. Thomas-Marcel Christen je po ločitvi staršev najprej živel z očetom v Franciji, nato se je vrnil k materi, ki je takrat še živela v Švici. Mati se je leta 2006 s sinom preselila v Frankfurt, kjer se je takrat 19-letni fant srečal z islamsko vero, ki jo je kasneje tudi prevzel.

Čedalje višje na jakostni lestvici teroristov

Christen je sprva začel hoditi na pridige islamskega imama, čigar sorodnico je tri leta kasneje po zakonih islama vzel za ženo. Marca 2013 je mladenič iz Kölna odletel v Pariz, od tam pa v Istanbul. Julija istega leta se je zadnjič oglasil materi, po tem je prekinil vse stike in za njim so izginile vse sledi. Kot se je izkazalo, se je preselil v Sirijo in pretrgal vse vezi s prejšnjim življenjem, kar dokazuje, da je kljub dvojnemu, švicarsko-nemškemu državljanstvu svoje staro ime spremenil v Abu Musab. Takrat že kot privržencu islamske vere je glavni cilj v življenju, da bi imel v teroristični organizaciji Islamska država čim večji vpliv. Informator časnika Bild je sporočil, da je Thomas-Marcel Christen izredno inteligenten, pri svojih dvajsetih letih je govoril že pet jezikov. Moški je začel preučevati video urjenja zahodnih posebnih enot in tudi sam več ur dnevno vadil streljanje v tarčo.

Islamski teroristi

Najpomembnejša je anonimnost

Poglavitni Christenov cilj je bil, da ostane anonimen, vse je storil za to, da ga zahodne tajne službe ne bi identificirale. Ukrepi so bili tako resni, da so vsem prebivalcem v njegovi okolici zasegli mobilne telefone, da ne bi uspeli narediti fotografije Evropejca. Islamist se je kmalu za tem seznanil s predstavnikom Islamske države in s tem vstopil v najožji krog teroristične organizacije. Christenu so zaupali v tolikšni meri, da je dobil svojo enoto s stotimi vojaki, ki jih je lahko sam izuril. Utegne biti, da so prav ti teroristi bili prisotni in ubijali na ulicah evropskih glavnih mest. Christen je postal džihadist na visokem položaju v Islamski državi, ki si je prislužil čast in hvalo. Njegove identitete pa tajnim službam ni uspelo odkriti več let.

Fotó: pixabay.com

Strokovnjaki se bojijo, da Christen načrtuje nove krvave pohode, s pomočjo katerih bi se povzpel še višje na lestvici teroristične organizacije.