Oldal kiválasztása
News

SVET UMETNOSTI ŽALUJE: UMRL LEGENDARNI GLASBENIK PRESSLER

Živel je 99 let.

Menahem Pressler, legendarni glasbenik, ki je umrl v soboto v 99. letu starosti v Londonu, ni mogel dočakati svojega 100. rojstnega dne. Smrt je sporočila univerza Indiana v ZDA, kjer je Pressler poučeval.

ilustracija
Fotó: pixabay.com

V kraju Ősin v okrožju Veszprém je par morda storil samomor.

Bil je briljanten pianist, izjemen učitelj in nežna duša, ki je pustil neizbrisen pečat generacijam pianistov po vsem svetu.
– pohvalil Abra Bush, dekan glasbene šole na Visoki šoli za izobraževanje.

Izraelsko-ameriški umetnik, rojen leta 1923 v Magdeburgu, je leta 1939 z družino pobegnil v Izrael pred nacisti. Svoj ugled si je utrdil z zmago na mednarodnem Debussyjevem klavirskem tekmovanju v San Franciscu leta 1946. Po nekaj letih solističnih zmag je leta 1955 ustanovil ansambel Beaux Arts Trio violina-violončelo-klavir, ki je hitro postal eden najbolj priznanih komornih ansamblov na svetu. Medtem ko sta se violinist in violončelist občasno menjala, je pianist Pressler ves čas držal ansambel skupaj. Po razpadu tria leta 2008 je še naprej nastopal kot solist in komorni partner najbolj znanih godalnih kvartetov.

Leta 2014 je Pressler nastopil s Simfoničnim orkestrom MÁV v Palači umetnosti v Budimpešti in se uvrstil med pianistične velikane generacije, ki jo je zaznamovalo ime György Cziffra.