Oldal kiválasztása

STE LAČNI IN LAČNI? POTEM SE TEM ŽIVILOM ČIM BOLJ IZOGIBAJTE, SAJ BOSTE ZARADI NJIH LE ŠE BOLJ LAČNI!

Zaradi našega hitrega načina življenja nimamo časa za pravilno prehranjevanje, zato ne razmišljamo o tem, da se zaradi tega, kar jemo, ne počutimo dobro. Za to obstaja več razlogov. Tukaj je nekaj izmed njih.

Uživanje hrane in občutek sitosti ne gresta vedno z roko v roki. Nekatera živila dejansko ne vsebujejo nobenih hranilnih snovi ali pa ne morejo zagotoviti dolgotrajnega občutka sitosti. Če jih torej pojeste, pravzaprav le preslepite svoje telo, saj nekaj pojeste, vendar boste kmalu zatem še bolj lačni.

Beli kruh
Pšenični kruh ima visok glikemični indeks, kar pomeni, da hitro zviša raven sladkorja v krvi, ki nato prav tako hitro pade. Zato ne bo mogel zmanjšati občutka lakote. Zato je dobro izbrati kruh iz drugih žit (npr. rženega) in paziti, kaj boste dali v sendvič.

ilustracija
Fotó: pixabay.com

Čips
Čips običajno vsebuje zelo malo hranilnih snovi, večina pa je polna umetnih aditivov in soli. Res je, da sol daje prigrizkom okus, vendar je tudi glavni vir občutka lakote, ki se pojavi kmalu po zaužitju čipsa.

Hitra hrana
Hitra in pakirana živila pogosto vsebujejo natrijev glutamat, ki prevara telo. Zaradi njega se počutimo siti, vendar ta občutek traja zelo kratek čas, in ko izgine, se počutimo še bolj lačni kot prej. Natrijev glutamat vpliva tudi na proizvodnjo leptina, zato lahko prekomerno uživanje zlahka privede do debelosti – pravi vidékíze.hu.