Oldal kiválasztása

Starši nezavednega mučenega ameriškega študenta so pogledali v Severno Korejo

Otto Warmbier je bil leta 2017 odpremljen domov iz Severne Koreje v ZDA. 22-letnica je bila zdaj v nezavesti in je nekaj dni pozneje umrla. Njegovi starši še vedno niso mogli zapreti tega, kar se je zgodilo, in zdaj prisegajo na maščevanje diktatorskemu režimu.

Minilo je dve leti in pol, odkar je Otto Warmbier, ZDA, rojen v ZDA, na naslovnicah vseh svetovnih novic. Bil je mladenič, ki se je leta 2015 udeležil organizirane turneje po Severni Koreji in je bil prijeten na glavnem letališču, preden je odšel. Obtožen je, da je ukradel propagandno ploščo s stene v hotelu in bil leta 2016 obsojen na petnajst let prisilnega dela. Eno leto in pol so ga pridržali v delovnem taborišču, od koder so ga junija 2017 v komi prepeljali domov v Združene države Amerike in ga nekaj dni ubili. Njegovi starši verjamejo, da je bil njihov sin mučen in da bi po mnenju ameriških zdravnikov pretepanje lahko povzročil resne možganske poškodbe.

Zato žrtev mati in oče še vedno nista mogla zaključiti primera. Cindy in Fred Warmbier sta pred nekaj dnevi obiskala severnokorejsko mejo, da bi se spoprijela s svojo bolečino, da sta edina sodelavca nemškega dnevnega lista Bild.

Čutim sovraštvo

-oče začne s pogledom v teleskop prvič, skozi katerega lahko pobližje vidi resničnost Severne Koreje.

Nočem, da ta občutek vlada nad mano. Ko vidim Severno Korejo, si mislim: O moj bog, ti gledaš na smrt

-je dodal Fred. Mati nekaj minut s solzami gleda v daljino.

Rad bi šel v državo in jim rekela: zdravo, sem Ottova mama in vas sovražim, vendar me ne moreš več poškodovati. Sinu bom delal pravico, ker vem, da dobri ljudje vedno zmagajo

-pravi mati. Starši so prišli na mejo oblečeni. Oče je spet nosil kravato ameriške zastave, ki jo je nazadnje nosil na sinovem pogrebu. Na materinem vratu je prikazana veriga z imenom Otto. Fred Warmbier je na smrtni postelji svojega sina prav tako obljubil sinu, da se bosta borila zanj in za resnico.

Življenje v Severni Koreji je vredno smrtne kazni. To je koncentracijsko taborišče in vsak, ki poskuša pobegniti, ubijejo

– pravi oče, ki znova in znova gleda v daljnogled, obrnjen proti Severni Koreji, in doda:

Vem, da Kim Jong Un pozna ime mojega sina. Vendar želim, da celotna država ve in ve, kaj se je zgodilo z njim.


Starši Otta so prejšnji teden v Seulu napovedali, da želijo preučiti in zapreti nelegalno delujoče družbe na svetu v fenskem režimu. Na novinarski konferenci sta Fred in Cindy Warmbier dejala, da sta zavezana kazenskemu pregonu Severne Koreje in želita preslikati premoženje Severne Koreje. Začeli so že pravni postopki za zapiranje mladinskega prenočišča v severnokorejskem veleposlaništvu v Berlinu.