Oldal kiválasztása

ŠE NI PREPOZNO, ZATO SI LAHKO JESENI ŠE VEDNO PRIVOŠČITE MESEC SVEŽEGA RETKEDA

Čeprav je ta zelenjava zvezda pomladi, jo lahko na majhnem vrtu gojimo tudi jeseni! Če semena posejete zdaj, lahko sveže pridelke poberete, še preden nastopijo zmrzali...

Na zelenjavnem vrtu se sprošča vse več prostora, a čeprav je jesen tik pred vrati, še vedno lahko posadite nekaj vrtnin. Solata in špinača sta najpogostejši vrtnini za septembrske gredice, a zakaj ne bi posadili tudi redkvice? Čeprav se ta zelenjava običajno goji spomladi, lahko jeseni še vedno pridelate pridelek. Tako boste z vrta dobili sveže redkvice, še preden nastopijo zmrzali.

To je primeren čas za to.
Ni naključje, da lahko redkvice sejemo in gojimo le zgodaj spomladi, saj bi v poletni vročini pognale in ne bi razvile gomoljev. Hladnejši, a še ne mrzli jesenski meseci so prav tako primerni za njeno dobro rast, zato se splača priskrbeti semena.

Sejemo le mesec dni stare redkvice
Morda je zavajajoče, da so na trgu jesenske in zimske sorte redkvic, vendar se njihovo ime ne nanaša na to, kdaj jih posejemo, temveč na to, da jih lahko skladiščimo vso zimo. Teh ne izbirajte za jesensko setev, saj imajo dolgo rastno dobo in ne bi zdržale do zmrzali; te sorte bi morali posejati v začetku avgusta. Mesec dni stare redkvice so boljša izbira ne le zato, ker hitro rodijo, temveč tudi zato, ker imajo večjo vsebnost vitaminov kot jesensko-zimske redkvice.

ilustracija
Fotó: pixabay.com

Posadite najpozneje do sredine septembra
Ker so zmrzali vsako leto poznejše, lahko redkvice na majhnem vrtu posejete tudi sredi septembra, vendar je vprašljivo, ali bodo kasneje preživele; zlahka se zgodi, da jih posadite pozneje in jih uniči zmrzal. Če boste redkvice posejali septembra, pa še vedno obstaja velika možnost, da jih boste lahko pobrali.

Pomembno je, kam gre
Pomembno je, da dobro izberete gredico, kamor nameravate posaditi redkvice, saj so se lahko poleti v zemlji nakopičili škodljivci in patogeni, zato ni dobro saditi redkvic tam, kjer se goji zelje. Tako kot spomladi izberite prostor, ki je dovolj osončen.

Zalivajte, dokler je še toplo
Ko izberete mesto, pripravite gredico tako, da jo prekopate, odstranite plevel in označite vrste. Razmik med vrstami za mesečne redkvice je 30 centimetrov, razmik med stebli lahko pozneje prilagodite z redčenjem; ko so sadike stare en teden, pustite rastlino na približno 5 centimetrov. Čeprav je jeseni potrebno manj zalivanja, je vredno spremljati tla pod redkvico, da se ne izsušijo. Če je padavin malo, boste morali za dober pridelek zalivati.