Oldal kiválasztása
News

Rim je lahko paraliziran, poteka splošna stavka

Sindikati delavcev v železniškem prometu začnejo delati v četrtek zvečer s stavko prevoznikov v Italiji, ki se bo v petek razširila na splošno stavko v Rimu z zahtevo po odhodu župana Gibanja petih zvezd (M5S).

V četrtek od 21. ure bo začela veljati 24-urna stavka po železnici. Izjeme so hitri in letališki leti, ki delujejo tudi med stavko.

Stavka prometnih delavcev se v petek nadaljuje z ustavitvijo kontrolorjev zračnega prometa med 13. in 17. uro. Stavka letalskega in zemeljskega osebja se razlikuje glede na podjetje in letališče: Alitalia odpove 240 letov.

Delavci mestnega prevoza v Rimu imajo štiri ure urno stavko ob osmih zvečer, medtem ko se v drugih velikih mestih čez dan ustavijo avtobusi, tramvaji in podzemne železnice.

Prometni sindikati protestirajo proti politiki zaposlovanja leve Demokratske stranke (PD) in načrtovani pokojninski reformi v začetku septembra.

V Rimu so v petek prvič izvedli splošno stavko, ki so se ji pridružile tri največje sindikalne konfederacije. Prizadetih bo približno 30.000 zaposlenih v storitvenih podjetjih, ki so v lasti kapitala, pridružili pa se bodo tudi rimski vzgojitelji, zdravniki ter javni in zasebni zaposleni.

Raggi je mogoče reči za kar koli, razen za uspešnega župana

„To bo politična stavka proti rimski županji Virginiji Raggi, s katero je mesto v krizi”- je dejal Alberto Civica, centralno italijanski vodja zveze sindikatov UIL.

Z izvolitvijo za župana Gibanja petih zvezd za več kot tri leta je Rim postal skoraj popolnoma neuporaben. Podjetje podzemne železnice v prestolnici je na robu likvidacije, rimsko čistilno podjetje (Ama) pa je že tri leta dolga več kot 300 milijonov evrov, medtem ko pokriva ulice Rima. Prebivalci so utrujeni od korupcijskih škandalov v županovi pisarni, rimskih ulicah, ki so zaradi asfaltiranega asfalta postale neprehodne, podzemna postaja pa je zaradi padajočih tekočih stopnic več mesecev zaprta.

Fotó: pixabay.com

Sindikati in skupnostne skupine se pripravljajo na demonstracijo na griču Kapitola pred mestno hišo in zahtevajo odstop Virginije Raggi. Na to je pozval tudi Matteo Salvini, vodja lige, v množični predstavi desnega centra v Rimu 19. oktobra.

Virginijska izvolitev Raggija leta 2016 je bila izjemen politični uspeh za M5S, ki je pridobil prestolnico, vendar ni uspel nadzorovati mesta s približno tremi milijoni ljudi. Proti javnemu ogorčenju M5S in PD neradi zapuščata, vedoč, da imata potencial na novih županskih volitvah lahko desnosredinska stranka pod vodstvom lige zlahka prevzame Rim