Oldal kiválasztása

Radioaktivni material so našli v telesu zdravnika, nevarnosti niso omenili

Zdravnik je bil eden tistih, ki so zdravili poškodovane v ruski jedrski eksploziji.

Eksplozija se je zgodila 8. avgusta v regiji Arhangelsk na severu Rusije, pri čemer je umrlo pet jedrskih inženirjev in dva delavca, še šest pa je poškodovanih. Poškodovane so odpeljali v arhangelsko bolnišnico, kjer po poročanju ruskih neodvisnih medijev zdravniki niso bili obveščeni, da se je zgodila radioaktivna nesreča, in morali so nositi posebno zaščitno opremo.

The Guardian zdaj poroča, da so v mišičnem tkivu enega od zdravnikov našli izotop cezija-137. Ruske oblasti pojasnjujejo dejstvo, da je gotovo jedel hrano, ki je bila rahlo radioaktivna: pred kratkim je bil na Tajskem, za katerega oblasti pravijo, da je tako blizu Japonske, da bi lahko “ribe Fukušime” zmotile. Dejstvo je, da cezij-137 lahko kontaminira ribe, glive in alge, ki jih nato lahko zaužijemo, da bi našli človeško radioaktivno snov.

Fotó: pixabay.com

Vendar zdravniki, ki so zahtevali anonimnost, trdijo drugače: rekli so, da niso bili obveščeni, da poškodovani prihajajo z mesta radioaktivne nesreče in da jih morajo zdraviti z zaščitno opremo. Zdravniki so morali poleg poškodovanih pregledati več kot 100 ruskih delavcev, po navedbah neodvisnih lokalnih medijev pa je zaradi sevanja ogroženo še več bolnišničnih delavcev.

Po podatkih ruske hidrometeorološke službe (Roszgidromet) se je gama sevanje v Arkhangelskem v času incidenta povečalo od štiri do šestnajstkrat.