Oldal kiválasztása

Qualitons je z novim albumom in dvojnim paketom kronal najbolj vznemirljivo leto svoje kariere do zdaj

The Qualitons, ustanovljen leta 2008, je v svoji karieri že večkrat pritegnil pozornost. Red Hot Chili Peppers so gostovali na koncertu v psihodeličnem prog-rock ritmu, vendar je njihov album The Echoes, ki je izšel lani, v ospredju vsakega končnega leta, letos pa so prejeli nagrado Phonogram.

A na Madžarskem ni uspel le, saj se je prebil vse do Amerike – natančneje do Kevina Cola, bistvenega glasbenega dekoderja KEXP-a, ene najpomembnejših ameriških radijskih postaj, in takoj izbral enega svojih najljubših albumov 2018. In letos se je odločil, da bo fante povabil v Seattle, zato je bil Qualitons prvi madžarski bend, ki je igral v studiu vse od ustanovitve leta 1972 (kjer je med drugim Florence + The Machine ali Lykke Li ).

Eden izmed vrhuncev štiridelne seje v živo je bila pesem KEX v madžarskem jeziku Zelena rumena, ki je pomembno vplivala na madžarsko podzemlje. Qualitons je letos izšel v angleščini (Green To Yellow), zdaj pa je končno v madžarščini, studio pa je na voljo v studijski kakovosti. In tega ni tukaj – fantje so celotnemu albumu namenili delo legendarne skupine.

„Skupina Kex je bila ena najbolj vznemirljivih lahkih glasbenih formacij na Madžarskem v poznih 60. letih. Zahvaljujoč njegovemu kratkemu življenju in provokativnemu vedenju Baksa Soósa je uspel samo dokončati podzemno sceno. Delovanje zasedbe je bilo praktično nemogoče. Njihove nezasluženo pozabljene pesmi nosijo sporočilo, ki velja še danes. Radi bi se poklonili tej zasedbi, ki je bila ustanovljena pred 50 leti. ”

Prvi singel KEXEK-a, ki vsebuje skupno pet skladb, bo zelo priznana Zelena rumena, ki ji bo 20. decembra sledil še en singel in 23. celovečerni album. Pesmi bodo premierno predstavljene 29. decembra na Trafóju in takoj na dvojnem koncertu. Vse karte so bile predhodno rezervirane za oba dogodka, več kot tri tedne pred prireditvijo. Tako bodo Qualitoni vaše prireditveno leto okronali z resnično izjemnim materialom.

Fotó: pixabay.com

„2019- je mejnik v življenju skupine. Biti v studiu KEXP je skupini še bolj spodbudil. Tako nas je spoznalo veliko ljudi, ki so dovzetni za našo glasbo in dobivamo nenehne pozitivne povratne informacije, kar je zelo dobro. Hvala 2019! ”

Poleg tega bo eno najpomembnejših skupin na Madžarskem naslednje leto močno začelo. Premierno jih bodo predstavili januarja na enem najprestižnejših razstavnih festivalov na Nizozemskem Eurosonic, februarja pa se bodo odpravili v Ljubljano, kjer bodo nastopili na festivalu MENT pred profesionalno publiko z vsega sveta.