Oldal kiválasztása

PRIŠEL JE ČAS ZA ČEMAZ: POZORITE SE NA TO, KO SE GRETE POBIRAT

Marsikdo je čakal, da se končno začne sezona in da lahko nabere to zdravo in okusno zelišče. Ni pa vseeno, kje in koliko od tega vzameš...

Kdor redno hodi v gozdove, ve, da ni mogoče nabrati vsega in ne povsod – v državnem gozdu, na nevarovanem območju, lahko na primer nabereš le dva kilograma gob in zelišč na osebo. nekega dne. Na zavarovanih območjih lahko nabirate zaklade narave le s posebnim dovoljenjem. Nič drugače ni s čemaževim pismom; travelo.hu je najpomembnejše informacije zbral v šopek.

ilustracija
Fotó: pixabay.com

Ni naključje, da je to zelišče priljubljeno, saj se zaradi značilnega, rahlo česnovega okusa odlično poda k številnim jedem, poleg tega pa deluje čistilno na kri in ledvice. A kljub veliki skušnjavi, da bi ga veliko vrtnarili, je več od predpisanih dveh kilogramov mogoče nabrati le z dovoljenjem gospodarja gozda.

Čemaž najdemo v gorah, v srednjih in višjih predelih, predvsem v bukovih gozdovih. Če se na zbirateljsko pot odpravljate prvič, se splača iskati nahajališča na hladnejših, severnih straneh in dolinah. Pomembno je vedeti, da je list čemaža zelo podoben strupeni šmarnici; njegovi listi lahko poškodujejo jetra. Na srečo obe rastlini ne cvetita hkrati, zato je malo možnosti, da bi ju pomešali; če pa niste prepričani, ali ste res našli čemaž, liste malo podrgnite. Če dišijo po česnu, imate čemaž.