Oldal kiválasztása

Previdno z gobami za pomivanje posode, neverjetno, kaj vse se skriva v njih

Mnogi se ne spomnijo, kdaj so vzeli iz embalaže in začeli uporabljati gobo za pomivanje posode. Obstajajo celo taki, ki jo vržejo v smeti šele, ko je povsem uničena in vidno umazana. Čeprav zadostuje zelo malo časa, da se odpre pekel …

Skrbna gospodinja zelo pazi na higieno tako v kopalnici kot v kuhinji , zato zelo pogosto in natančno pomiva posodo . Ob tem pa le redki vedo, da je na krpi za pomivanje posode veliko več bakterij kot na straniščni školjki …

Fotó: pixabay.com

Tudi znanstvene raziskave potrjujejo, da je največkrat najbolj okuženi predmet v stanovanju prav krpa za pomivanje posode, s katero želimo vso posodo in ves pribor lepo očistiti. Na kubičnem centimetru krpe pa mrgoli 50 milijard bakterij. Temu botruje to, da je krpa dolgo časa vlažna, da so na njej ostanki hrane, kar vzpostavlja idealne razmere za razmnoževanje bakterij in mikroorganizmov. Znanstveniki so na gobi za pomivanje posode identificirali celo tri vrste bakterij, ki so odporne na antibiotike. Te predstavljajo resna tveganja za osebe z oslabljenim imunskim sistemom, zato se splača nameniti večjo pozornost krpam za pomivanje.

Kdaj postane goba neuporabna?

Strokovnjaki menijo, da je ob povprečni uporabi potrebno gobo tedensko menjati, saj se v tem času bakterije že nevarno razširijo. Kljub temu pa so mnogi mnenja, da je po tednu dni dovolj le dobro izprati gobo, ki se na ta način še mesec dni lahko mirno uporablja za pomivanje. To pa je na žalost velika težava; strokovnjaki so pojasnili, zakaj je tovrstno ravnanje nevarno.

Pomivati ali ne pomivati?

Nekatere gospodinja skrbno izperejo gobo po vsakem pomivanju, nekatere to storijo tedensko ali šele, ko je goba že zelo umazana. Na spletu kroži ogromno nasvetov, kako očistiti gobo. Nekateri predlagajo, da jo operemo na šestdesetih stopinjah ali da jo je treba namakati v vroči milnici, spet drugi so naklonjeni vstavljanju v mikrovalovno pečico za eno minuto. Na šoli Furtwagen so izvedli raziskavo, ki je potrdila, da nobena od teh metod ni uspešna. Pri vstavljanju krpe v mikrovalovno pečico se bakterije razširijo še v njeno notranjost, pri pranju pa najodpornejše bakterije preživijo in se še bolj razmnožijo.

Kako torej očistiti krpo oz. gobo?

Po rezultatih raziskav se na noben način ne da popolnoma odstraniti vseh bakterij, a nekaj stavi le lahko naredimo. Na primer: po vsakem pranju s krpe odstranimo vse ostanke hrane in vso umazanijo, jo ožemimo in dajmo na suho mesto. K izboljšavi pripomore tudi, če s krpo ne brišemo mesa in ostankov mesa, če z njo ne brišemo delovnih površin, da bakterij ne raznašamo še drugam. Najkasneje po nem tednu pa krpo moramo zamenjati – če začne zaudarjati pa celo po enem dnevu.