Oldal kiválasztása
News

POMAGAJTE, REDKEV ŠE NI ZRASLA, A JE ŽE ČRVIVA! KAJ LAHKO STORIMO?

Redkvica hitro raste, je enostavna za nego in jo lahko hitro poberemo. Vendar to ne pomeni, da jih ne bodo napadli škodljivci. Pokažemo vam, kako se z njimi spopasti!

Redkvice so ena prvih spomladanskih vrtnin, ki jo je dobro gojiti na zelenjavnem vrtu, saj jo lahko pobiramo že mesec dni po setvi, kar pomeni, da jo lahko potem hitro sprostimo; poleg tega ni zahtevna in jo je enostavno negovati. Vendar pa so lahko sveže nabrane redkvice okužene s črvi; na njihovo prisotnost opozarjajo drobne luknjice in včasih tudi črvi sami. Če so gomolji že okuženi, lahko izrežemo kvečjemu slabe dele; še vedno pa lahko rešimo naslednji pridelek, tukaj je opisano, kako!

Koreninske in kapusove muhe so lahko krivci
Zaradi kratke rastne dobe redkvice nimajo veliko škodljivcev, če pa se pojavi koreninska ali kapusova muha, lahko uničita celoten pridelek, če ne ukrenete ničesar. Obe odlagata jajčeca v zemljo, od koder ličinke vstopijo v zelenjavo, črvi pa se prehranjujejo na redkvicah.

ilustracija
Fotó: pixabay.com

Največ lahko storite pred setvijo
Čeprav so redkvice na večini gredic že zrele, jih je še vedno vredno gojiti do sredine junija, zato lahko, če nameravate to storiti, največ za obvladovanje okužbe s črvi storite s preprečevanjem te težave. Eden od načinov je, da upoštevate kolobarjenje, tj. ne sadite na gredico, na kateri so bile redkvice že lani. Drugi način je razkuževanje tal; to lahko storite s kemikalijami, ki so na voljo v kmečkih trgovinah, vendar je za ta namen povsem primeren tudi lesni pepel. Pred setvijo ga na gredice nanesite v tankem sloju.

Če je posevek že črviv, ne morete storiti veliko.
Slaba novica je, da če so vaše redkvice že napadli črvi, razen škropljenja z insekticidi ne morete storiti veliko. Če uporabite kemikalijo, morate paziti, koliko časa traja, da se razgradi; redkvice lahko jeste šele po tem času.