Oldal kiválasztása

Pokojninska reforma je lahko usodna za Macrona, stotisoči na ulicah

V Franciji je prejšnji konec tedna potekala največja stavka v zadnjih 24 letih. Ljudje niti slišati nočejo o pokojninski reformi, ki jo načrtuje francoski predsednik. Emmanuel Macron pa je izjavil, da procesa sprememb kljub protestom ne bo ustavil.

Val največjih protestov in stavk v zadnjih letih je v veliki meri ohromil tako življenje domačinov kot turistov, ki so obiskali Francijo. V znak protesta proti pokojninski reformi so prejšnji konec tedna sindikati zaposlene pozvali k stavki, tako so nehali voziti vlaki na več relacijah, motene so bile tudi povezave podzemne železnice, v zavidljivem številu so se na ulice podali zaposleni v javnem sektorju, učitelji, zdravstveni delavci. Stavka ni zaznamovala le življenja Parižanov, temveč so njene posledice čutili po vsej državi, saj je bil javni potniški promet, zlasti železniški, precej moten.

V soboto so se na ulice podali tudi rumeni jopiči. Protestniki proti Emmanuelu Macronu so se razbežali šele po posredovanju policije s solzivcem in vodnimi topovi.

Francoski predsednik se je v nedeljo zvečer sestal z ministrskim predsednikom in več ministri. Po delovnem sestanku je Macron izjavil, da so načrtovane reforme potrebne in jih ne bodo umaknili niti za ceno množičnih protestov. Poenostavljeno rečeno: prebivalci nočejo dojeti, da je potrebno dosedanji pokojninski sistem z 42 različnimi razvrstitvenimi skupinami zamenjati z enotno ureditvijo, poleg tega bi dvignili tudi starostno mejo za upokojitev. Kljub temu da bo vlada konkretna dejstva predstavila v sredo, so sindikati in prebivalci napovedali pripravljenost na nove stavke in množične shode.

Fotó: pixabay.com

Edouard Philippe meni, da bi morali biti državljan bolj razumevajoči, kajti če te reforme sedaj ne bodo sprejete, bo čez nekaj let vladajoča oblast morala uvesti veliko bolj drastične spremembe. Največja nasprotnica načrtovanih reform je predsednica največje opozicijske stranke. Marine Le Pen je že navrgla, da bo v zadevi sprožila ljudsko glasovanje. Če bo do tega res prišlo in bodo državljani na referendumu zavrnili pokojninsko reformo, bo to lahko konec vladavine obstoječe vlade.