Oldal kiválasztása

PAPEŽ FRANČIŠEK SE JE OPRAVIČIL

Poudaril je, da so potrebne resne preiskave.

“Ponižno prosim za odpuščanje za zlo, ki ga je toliko kristjanov zagrešilo staroselcem” – je dejal 85-letni katoliški škof na mestu, kjer je zdaj večinoma porušen internat Ermineskin, kjer živijo tri glavne kanadske staroselske skupine, prvi narodi, Métis in Inuiti pred svojimi predstavniki.

ilustracija
Fotó: pixabay.com

Papež Frančišek se je tudi opravičil za kristjane, ki podpirajo “kolonialno miselnost” tistega časa. Poudaril je potrebo po resni preiskavi primera ter večji podpori žrtvam in njihovim potomcem.
“Opravičujem se predvsem za sodelovanje številnih članov Cerkve in verskih skupnosti, ne nazadnje zaradi njihove brezbrižnosti do kulturne destrukcije in nasilne asimilacijske politike takratne vlade, ki je nato dosegla vrhunec v sistemu internatov” – je izjavil papež. Frančiška, ki je v nedeljo prispel v Kanado na ”spokorno romanje”.
V Kanadi staroselci predstavljajo pet odstotkov prebivalstva. Predvsem Inuiti (Eskimi) so bili desetletja podvrženi prisilni asimilaciji, med drugim v mreži internatov, ki jih je ustanovila in podpirala država, večinoma pa jih je vodila katoliška cerkev – so spomnile tiskovne agencije.
Med letoma 1881 in 1996 je bilo več kot 150.000 domorodnih otrok ločenih od družin in nameščenih v internate. Številni otroci so umrli od lakote, bili pretepeni in spolno zlorabljeni v sistemu, ki ga je Komisija za spravo premierja Justina Trudeauja imenovala “kulturni genocid”. Po ocenah naj bi v več kot 130 tovrstnih šolah življenje izgubilo do šest tisoč otrok. Več kot 1300 grobov, odkritih v bližini teh ustanov leta 2021, je resnično šokiralo državo – je zapisala AFP.