Oldal kiválasztása

OD ZDAJ NAPREJ LAHKO TAJNO TIKATE SAMO V BRUSLJU.

OD ZDAJ NAPREJ LAHKO TAJNO TIKATE SAMO V BRUSLJU.

Evropska komisija je iz varnostnih razlogov prepovedala uporabo storitve TikTok, saj zahodne države trdijo, da je zbiranje podatkov kitajskih tehnoloških podjetij, katerih tarča so predvsem politiki v Bruslju, vse bolj zaskrbljujoče.

O tem vprašanju se v Bruslju že dolgo pogovarjajo, v četrtek pa so po poročanju portala Politico uslužbenci EK dobili palec pokonci: TikTok morajo izbrisati z vseh službenih naprav ter ga odstraniti s telefonov in tablic, na katerih opravljajo kakršne koli dejavnosti, povezane z delom. Če še vedno želijo ostati pri kitajski aplikaciji, se lahko odločijo, da s svojih zasebnih naprav izbrišejo z delom povezane aplikacije in informacije.

ilustracija
Fotó: pixabay.com

Časopis razume, da bodo odločitev Komisije kmalu obravnavali drugi organi EU, vključno z Evropskim svetom in Evropskim parlamentom. To ni brez precedensa, saj so podobno odločitev decembra sprejele ZDA, ki so prepovedale uporabo aplikacije TikTok na napravah, ki so v lasti vlade. Konec marca pa bo generalni direktor kitajskega podjetja pozvan pred kongres v Washingtonu, da odgovori na vprašanja o varnosti.