Oldal kiválasztása

NORI ZNESEK, TOLIKO JE STALO DO SEDAJ KATARU ŠKANDALOZNO SVETOVNO PRVENSTVO

22. svetovno prvenstvo v nogometu se bo začelo 20. novembra, država gostiteljica Katar pa je porabila vrtoglavo vsoto, da je izpolnila vsa merila.

Svetovno prvenstvo v nogometu v Katarju se bo začelo čez manj kot dva meseca. Gostiteljica ozke enomesečne prireditve, ki je trajala do 18. decembra, je že pred začetkom naletela na številne kritike, govorilo se je o njeni strogi zakonodaji (prepoved spolnih odnosov), maloštevilnih namestitvenih možnostih in razmerah za gradbenike.

ilustracija
Fotó: pixabay.com

Katar skuša vse kritike odbiti z denarjem, zgradili so neverjetno infrastrukturo za svetovno konkurenco. A tudi to je imelo svojo ceno, po poročanju The Sun je svetovno prvenstvo požrlo že 200 milijard dolarjev, števec pa se bo zagotovo ustavil pri 220 milijardah. S tem je arabska država naredila neverjeten presežek, prejšnji turnir v Rusiji je stal 11,6 milijarde dolarjev, a tudi za 13-krat prekaša najdražje svetovno prvenstvo v Braziliji leta 2014 (15 milijard dolarjev). Gradnja stadionov in baz ekip je porabila 6 milijard dolarjev.

Fatuma Al Nuaimi, direktorica komunikacij turnirja, je poskušala naliti čiste vode in dejala, da je svetovno prvenstvo del velikega projekta razvoja države do leta 2030, izboljšana infrastruktura pa dolgoročna naložba Katarcev.

Čeprav so bile za nastanitev porabljene nore vsote denarja, Katar še vedno težko poskrbi za približno milijon turistov, ki ga obiščejo. Njegovi sosedje Savdska Arabija, Oman, Kuvajt in Združeni arabski emirati to skušajo izkoristiti in ponuditi nastanitev precej ceneje od gostitelja.