Oldal kiválasztása

Neverjetno je, koliko rožmarina je dober

Rožmarin je dobro znano in široko uporabljano zelišče. Vendar ne vemo veliko o njegovih učinkih, zato je vredno vedeti, koliko lahko storite.

Že v srednjem veku so se zavedali zdravilnih učinkov rožmarina, ki so jih tudi zabeležili. Zelišče in zelišče je bilo znano že od antičnih časov, v starodavnih časih je bilo cenjeno kot ojačevalec spomina. Položen pod blazino je odpeljal svoje nočne more. Po ljudskem izročilu se je, ko je sveta družina zbežala v Egipt, modro ogrinjalo Device Marije razširilo nad belim cvetočim grmom rožmarina, potem ko so cvetovi ob počivanju postali modri. Po tem je postala znana kot Marijina vrtnica.

Te dni ga veliko uporabljamo v svoji hrani, vendar lahko ugotovite, zakaj je dobro, da ga jeste redno

Stimulira krvni obtok

Rožmarin spodbuja prekrvavitev, kar omogoča, da kisik in hranila dosežejo celice in izboljšajo njihovo delovanje. Z mešanjem rožmarinovega eteričnega olja v nosilno olje in vsakodnevno masiramo stopala, lahko preprečimo slabe težave s cirkulacijo in prehladi.

Izboljša koncentracijo

Rožmarin močno vpliva na kognitivne sposobnosti, izboljša koncentracijo, spomin in razpoloženje. Na robček spustimo nekaj kapljic rožmarinovega olja in ga vzamemo s seboj, in če se znajdete v tem položaju, ga vonjajte.
V obdobjih, ko potrebujemo povečano delovanje možganov (na primer med izpitnim obdobjem), spijemo dve do tri skodelice rožmarina dnevno. Poleg tega ima rožmarin pomirjujoč, odpravlja stres, uravnoteži učinek: preživeti eno uro v okolju, kjer rožmarin izhlapi eterično olje, vas ne bo samo bolj sprostilo, razveselilo, ampak tudi osvežilo vaše možgane.

Krepi imunski sistem

Antioksidant v rožmarinu krepi naš imunski sistem in nas ščiti pred boleznimi. Pijte dve ali tri skodelice rožmarina na dan. Pomaga lahko tudi pri preprečevanju okužb dihal v jesensko-zimskem obdobju.

Pomaga pri prebavi

Znani so njeni prebavni ojačevalci. Prav tako preprečuje nastajanje plinov, napihnjenost in zaprtje. Prav tako je vredno jesti v primeru anoreksije. V primeru zaprtja dodajte 5 kapljic rožmarinovega olja dvema žlicama eteričnega olja in ga nato vmasirajte v spodnji del trebuha.

Dobro za glavobole

Rožmarin ima tudi učinke lajšanja glavobola. Vdihavajte eterično olje ali masirajte templje ali čelo. Rožmarinovo olje lahko zmešamo tudi z vrelo vodo, da vdihnemo, s čimer odpravimo zamašen nos zaradi okužbe zgornjih dihal.

Fotó: pixabay.com

Ima protivnetni učinek

Rožmarin ima protivnetni učinek in je lahko učinkovit tudi pri zdravljenju simptomov bolezni, kot so artritis, bolečine v hrbtu in menstrualne bolečine. Iz začimbe naredite močan čaj, ga namočite v brisačo in položite na prizadeto mesto 10 minut ali dokler se brisača ne ohladi.