Oldal kiválasztása

NESRAMNO, VENDAR JE TO NAČIN, S KATERIM VAM TELO SPOROČA, DA STE SPILI PREVEČ KAVE

Dokazano je, da je kava zdrava, vendar le, če z njo ne pretiravate. Če popijete veliko več, kot je priporočena dnevna količina, vas bo vaše telo ostro opozorilo.

So stresni in hektični dnevi, ko se niti ne zavedate, da ste že pri četrti skodelici kave. Tudi če je to le enkratno, bo vaše telo protestiralo, če pa se to dogaja redno, lahko prekomerno uživanje sčasoma povzroči trajne poškodbe. Strokovnjaki priporočajo, da na dan ne popijete več kot 3-4 skodelice te sicer učinkovite in zdrave pijače. Če popijete več, vaše telo pošlje resne opozorilne signale, ki jih morate vzeti resno in zavestno pristopiti k uživanju kave ter zmanjšati vnos na priporočeno količino ali manj. Predstavljamo vam opozorilne znake, če pretiravate s pitjem kave.

ilustracija
Fotó: pixabay.com

Ne morete ostati pri miru
Kofein je najbolj znan po tem, da spodbuja osrednji živčni sistem – zato ga tudi pijemo. Toda če ga popijete preveč, se boste počutili tresoče, živčno in celo razdražljivo.

Lahko se pojavijo glavoboli
Če čez dan pijete kavo zaporedoma, se lahko konča s hudo migreno, saj je to poživilo zelo diuretično, zato bo, tudi če boste popili dovolj tekočine, ta hitro zapustila vaše telo, kar lahko povzroči glavobol.

Stalno tekanje na stranišče
To je prav tako diuretik, zaradi katerega pogosteje obiskujete stranišče – vendar le, če ste popili preveč. Poskrbite, da boste dopolnili količino tekočine, da se izognete dehidraciji.

Čez dan se izčrpavate
Čeprav vas kava za nekaj časa poživi, lahko po tem, ko učinki izzvenijo, raven energije hitro pade. Namesto tega je vredno energijo nadomestiti z zdravo in hranljivo hrano.

Tresoče veke
Veliko ljudi misli, da je ta nenavaden pojav posledica utrujenosti, vendar je običajno glavni krivec kava. Kava spodbuja nastajanje noradrenalina in serotonina – nevrotransmiterjev, ki povečujeta občutljivost mišic in živcev.

Ne morete zaspati
Če ste čez dan spili preveč kave, boste zvečer veliko težje zaspali, tudi če ste zvečer prenehali piti. Kofein se lahko iz telesa izloči šele čez nekaj ur, zato če imate težave s spanjem, prenehajte piti kavo po kosilu.