Oldal kiválasztása
News

Nebeško kuhano vino doma, hitro, enostavno

Tukaj je recept za božanskost.

Zimske in nobene adventne sezone ni brez čudovitega, dišečega kuhanega vina, ki bo ogrelo vaše telo in dušo. Seveda ga lahko kupite tudi na uličnih sejmih. In lahko ga naredite s predhodno pripravljeno začimbno mešanico. Ampak edina prava stvar je, če doma srkaš na kavču in si ga sama pripraviš, kajne? Sledite našim navodilom in ne bo vam žal.

Preden začnete, je dobro biti pozoren na nekatere ne tako nepomembne stvari. Čeprav je kuhano vino lahko narejeno iz še cenejšega vina zaradi začimb, vas priporočamo, da izberete kakovostno pijačo, saj ni pomembno, kaj vnesete v telo, pomaga pa tudi pri preprečevanju glavobolov – domov prineseš nekaj dvomljivega vina. Medtem ko vrenje povzroči, da pijača izgubi vsebnost alkohola, ne pozabite, da to ni isto kot čaj, zato ga pijte previdno in na način, da ga ne pokvarite! In seveda, ne pozabite, da bi morali tako kot pri vsem alkoholu piti tudi vodo!

Fotó: pixabay.com

Pokazali vam bomo dve različici. Če imate priložnost, poskusite oboje. Verjemite mi, res vredno!

Klasična različica
Odprite steklenico rdečega ali belega vina. V ponvi segrejte 3 šipke cimeta, 15 dkg sladkorja, hkrati pa dodajte 10 zrn celih klinčkov, nato pa rezino polovice limone in polovico pomaranče. Nalijte vino, na nizki vročini segrejte do vretja, da pustite čas za slastne okuse. Če bi se norili s tradicionalno različico in še bolj za sladico podobnega okusa, ji dodajte vaniljeve palčke. In če uživate v začinjenih okusih, na koščke na koščke na drobno narezajte ingver in lilijo. Končni rezultat bo čudovit!

Kuhano vino z rumom
Je bolj luštna in zmogljiva od prvotne različice, zato je še bolj vredno biti pozoren na njeno vsebnost alkohola, a vzvišeno pijačo! Vino stekleničite z 20 dkg sladkorja, 1 rezino pomaranče, polovico narezane limone, 6 nageljnovih žbic, 1 šipkovo vanilijo in 3-4 semeni kardamoma. Ko mešanico segrejete do vretja, dodajte 1,5 deci ruma. Če ste v tem res dobri, prižgite pijačo, torej vnetljivo. Če pa ne želite eksperimentirati s tem, mešanico kuhajte 1-2 minute, nato jo odstranite iz vročine in pojdite po vrč!